"Glazba mi je potrebna za svakodnevno izražavanje i preživljavanje"

Suzana Slavica / foto: B. Purić
Suzana Slavica / foto: B. Purić
S nama je u glazbenoj rubrici "Što slušam" Suzana Slavica, profesionalno u Osnovnoj školi M. Martinolića u Malom Lošinju, u slobodno vrijeme tajnica udruge "Kreativno sklonište"...


Koju vrstu glazbe i koje izvođače najradije slušate?

- Puštam glazbu, DJ sam u slobodno vrijeme mi je to hobi. Tajnica sam UKS-a, glazbene udruge, i bila organizatorica nekoliko raznih glazbenih događaja. Slušam i volim glazbu oduvijek, ali ozbiljnije sam joj pristupila za vrijeme fakulteta jer sam tamo pet godina morala učiti svirati klavir i imala sam puno kolegija vezanih uz glazbu. Hobi DJ-anje i bila koja moja aktivnost vezana uz glazbu zapravo je posljedica mog studiranja.
Glazba je za mene golemi svijet umjetnosti koji snažno može utjecati na naše emocije. Iako za mene je život nezamisliv bez glazbe i glazba mi je potrebna za svakodnevno izražavanje i preživljavanje, povremeno imam faze i želju za tišinom. Volim slušati dosta vrsta glazbe raznih žanrova od elektronike do klapa (elektronska glazba nije stil ili žanr glazbe, nego tehnika stvaranja glazbe). Količinski najviše slušam elektronsku glazbu od housea, techna do dubstepa. U zadnje vrijeme najviše vremena provedem slušajući progressive/melodic-techno i house. Izvođači: "Arbat", Adam Beyer, Monolink, Sam Paganini, Paul Kalkbrenner, Miss Monique, Space Motion.

Zbog čega baš ti žanrovi i izvođači, što vas tome privlači?

- Zato što mi je to dovoljno ozbiljno i zabavno, u isto vrijeme motivirajuće i ohrabrujuće. Moji zadnji setovi idu u tom smjeru i stilu.

Koju ste glazbu i izvođače slušali ranije i zbog čega ste prešli na druge?

- Pa zapravo ne napuštam niti jednu vrstu glazbe i izvođače trajno, već ih na određeni period stavim na pauzu pa im se nakon nekog vremena opet vraćam. Imam neku čudnu logiku; vežem žanrove glazbe uz dva godišnja doba, zimu i ljeto. Zimi mi više odgovara rock, pop-rock i rap, techno, dok ljeti više preferiram disco, jazz, house i lounge. Reggae, dub i ska mogu slušati uvijek.
"Asian Dub Foundation", Bob Marley, "Dreadzone", Lee Scratch Perry, "Massive Attack", "Beastie Boys", "The Skatalites", Nancy Sinatra, Frank Sinatra, Lauryn Hill, "LCD Soundsystem", "The Beatles", Simon & Garfunkel, "Faithless", Laurent Garnier, "Fatboy Slim", "Chemical Brothers", "Prodigy". Ima puno toga još, ali trajalo bi to predugo i nikoga baš toliko ne zanima što ja volim slušati.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić