"Dobro je znati da smo nekada stvarno imali dobru muziku"

Ida Fučić / foto: B. Purić
Ida Fučić / foto: B. Purić
U našoj glazbenoj rubrici gostuje Ida Fučić iz Cresa...


Koju vrstu glazbe i koje izvođače najradije slušate?

- Teško mogu izdvojiti jedan žanr i jednog izvođača kao najdraže, jer mi glazba dosta znači u životu, ali - ovako iz glave - evo neka bude elektro-synth pop, novi val i disco, a od izvođača "Denis & Denis", "Videosex"... Ovo je stvarno teško, haha...  Leonard Cohen, koji ne spada ni u jedan od ovih žanrova, ali ga je vrijedno spomenuti.

Zbog čega baš ti žanrovi i izvođači, što vas tome privlači?

- Zbog čega? Hm, općenito volim povijest i stara vremena, pa me zbog toga privlači i takva muzika, pogotovo ona smještena u osamdesetima. Smatram da je to bilo desetljeće nečega novog, u bilo kojem smislu, a pogotovo muzičkom. Volim vidjeti kada izvođači, pa čak i dan-danas (na comeback-koncertima) uživaju u onome što rade i "žive" i dalje u tim godinama, dakle nisu se komercijalizirali i slično. I baš volim taj zvuk sintisajzera u pjesmi, kao i blještavilo (ne mislim samo na odjeću, nego to jednostavno pršti iz glazbe) što se tiče disca, te ples, naravno.
Što se tiče novog vala, baziram se većinom na ex-YU države, dobro je slušati i znati da smo nekada stvarno imali dobru muziku!

Koju ste glazbu i izvođače slušali ranije i zbog čega ste prešli na druge?

- Pa realno sam uvijek bila vjerna svojoj vrsti, jedino što se mala promjena dogodila kada sam upala u pubertet, pa su tu dominirali boy-bandovi, te "Spice Girls", 'ajmo to nazvati "par godina pop-glazbe u svijetu", ali uvijek je uz to ovdje bilo i novog vala, te punka i post-punka. Kao što su "No Doubt", "Sex Pistolsi", "Paraf", "Termiti", "Ramones" itd.