"Glazba je jezik koji od rođenja svi razumijemo, bez obzira na naše različitosti"

Jakov Vidulić / foto: B. Purić
Jakov Vidulić / foto: B. Purić
Gost naše rubrike "Što slušam" je Jakov Vidulić iz Malog Lošinja, student i glazbenik, svojim sumještanima najpoznatiji iz skupine "Ciplići"...


Koju vrstu glazbe i koje izvođače najradije slušate?

- Playlista mi jako ovisi o raspoloženju, susretima s ljudima i njihovim preporukama, ali vrsta glazbe kojoj se nakon svakog glazbenog izleta vraćam je klasična. Razdoblja u klasičnoj glazbi koja volim su romantizam (Chopin, Čajkovski, Rahmanjinov) i još draži ekspresionizam, posebice Debussyja i Ravela. Suvremenu glazbu volim slušati na stranim jezicima, pa u zadnje vrijeme slušam brazilski bend "Los Hermanos", belgijsku pjevačicu Angele, talijanske izvođače Jovanottija i Minu te američki Lord Huron. Domaću glazbu rijetko slušam, ali volim čuti Olivera, Gibonnija i Dvornika.

Zbog čega baš ti žanrovi i izvođači, što vas tome privlači?

- Klasična glazba mi se neprimjetno zavukla pod kožu dok sam svirao klavir u osnovnoj glazbenoj školi. Iako sam na kraju glazbene škole mislio da nikad više neću sjesti za klavir i svirati klasiku, iz razloga što je sviranje gitare u bendu bilo više "cool", film "Pijanist" Romana Polanskog bio je početak povratka crno-bijelim tipkama. Volim klasiku zbog onih trenutaka kada se nakon poslušanog ili odsviranog zaustavim i zapitam: "Kako je to uspio skladati?", i u tim prekrasnim inspirativnim trenutcima čovjek spoznaje da ljudsko umijeće nadilazi ovozemaljsko. Drukčije je što se tiče suvremene glazbe. Tu najviše volim zajedništvo ljudi na nekom koncertu kada svi u isti glas pjevaju i pulsiraju. Glazba je jezik koji od rođenja svi razumijemo, bez obzira na naše različitosti.

Koju ste glazbu i izvođače slušali ranije i zbog čega ste prešli na druge?

- Prije sam pretežito slušao rock - krenulo je u petom osnovne s "Peppersima" koje sam otkrio nakon "Snow (Hey oh)" na radiju, a kasnije "Pearl Jam", "U2", "Queen", "The Cure", INXS, "Beatles" i "Ekatarina Velika". Uvijek se rado vraćam ovim izvođačima, ali trudim se širiti glazbene vidike što uz današnju tehnologiju nije teško.