Džeparenje na creskoj plaži

Devetnaestogodišnjaku je iz ruksaka na plaži u Cresu ukraden novčanik s novcem, osobnim dokumentima i bankovnim karticama...

Policijska uprava Primorsko-goranska izvijestila je o nekoliko slučaja džeparenja na svom području rada, te je dala savjete kako pokušati izbjeći ovakve nevolje.

"Novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora, posebno pazite u gužvama. Obratite pažnju da li vas netko prati, džepari najprije biraju žrtvu. Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor. Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, novac i dokumente nosite odvojeno. U kupovinu ne nosite veći iznos novca – koristite bankovne kartice. Torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak i stavite ga ispred sebe. Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina. Novčanik ne nosite u stražnjem džepu. Ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192. Pretražite najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja", kažu u MUP-u.