Prvašići saznali osnove sigurnosti u prometu

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2015-06_hak-prvasici6-2015a.jpgEkipa Hrvatskog autokluba (HAK) gostovala je u Osnovnoj školi Marija Martinolića u Malom Lošinju...

Za djecu prvih razreda matične škole, njih 52, održano je predavanje o kretanju pješaka u prometu i prijevozu djece, kako bi na uzrastu prilagođen način djeca doznala kako se trebaju ponašati u prometnoj svakodnevici.

Na poziv Škole i u suradnji s Autoklubom "Lošinj", djeca su podučena temeljnim prometnim pojmovima poput ceste, nogostupa, pješačkog prijelaza, zatim provjere je li se vozač zaustavio, prelazak ceste bez i sa semaforom, odnosno bez pješačkog prijelaza, te prelazak ceste između parkiranih vozila, što se smatra najopasnijom situacijom. Na malom poligonu, demonstrirane su tipične pogreške u ovakvim situacijama.

Bilo je riječi o prijevozu djece, pa su tako "hakovci" podsjetili da se djeca na prednjem sjedalu automobila smiju voziti tek s navršenih 12 godina, odnosno 150 cm visine, a da do 135 cm visine moraju biti u posebnoj sjedalici, što je demonstrirano lutkom.

Ovo je bio prvi ovakav posjet HAK-a Lošinju, a u planu je novo predavanje početkom sljedeće školske godine.