Otocima vozio i auto otprije II. svjetskog rata

foto: Viviana Šulina
foto: Viviana Šulina
I ove godine Lošinj i Cres pohodili su vozači "oldtajmera", odnosno sudionici Susreta sportskih starodobnih automobila, koji je ponio naziv "Marunada" prema tradicionalnoj lovranskoj gastronomskoj priredbi.

Provozali su se duž otočja i posebno se predstavili na glavnom trgu u Malom Lošinju i na Konsu u Cresu. Sudjelovalo je trideset vozila, odnosno ukupno 56 vozača i putnika, i to iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Austrije i Njemačke. Najstariji automobil bio je "SS Jaguar" iz 1938. godine, a bili su tu i "mercedes 170" iz 1952., "buick super 8" iz 1953., MG TF iz 1954. te MG A iz 1957. godine. Ostali automobili poput "fiata", "alfa romea", "lancije", "porschea" i "ferrarija" nešto su novijeg datuma - iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ovim je događajem "Liburnia Classic club" iz Opatije proslavio desetu godišnjicu, a prijem u Malom Lošinju organizirali su im Oldtimer klub "Lošinj 97" na čelu sa Zlatkom Erdecom i Turistička zajednica Lošinja s direktorom Daliborom Cvitkovićem, sa sudjelovanjem Lošinjskih mažoretkinja.