Franković: "Umirovljenici su vladajućima samo broj glasova"

Mario Franković / foto: B. P.
Mario Franković / foto: B. P.
"Umirovljenici su vladajućima samo broj - broj glasova na koje računaju uoči svakih izbora", navodi Mario Franković, opozicijski gradski vijećnik u priopćenju koje je danas poslao medijima.


Nestranački vijećnik, izabran s prvog mjesta liste - kombinacije nestranačkih i stranačkih kandidata (ponajprije SDP-ovih), proziva gradsku upravu Malog Lošinja za "šokantan način odnošenja prema starima i nemoćnima koji su odradili svoj radni vijek i trebaju solidarnost lokalne zajednice".

"Vlada Republike Hrvatske odobrila je nedavno 18 projekata za izgradnju Centara za starije osobe koje su kandidirale jedinice lokalne samouprave u partnerstvima s matičnim županijama. O tome su izvijestili svi mediji u Hrvatskoj. Odobreni su projekti za općine Lobor, Jakšić, Voćin, Nedelišće, Sv. Filip i Jakov, te gradove Senj, Našice i Grubišno Polje. Ostale jedinice koje su dobile projekte naknadno će objaviti rezultate natječaja. Svi se ovdje pitamo: 'A gdje je Mali Lošinj?' Da pojasnim, na javni poziv za podnošenje projekata koji se u najvećem dijelu financira EU-sredstvima i sredstvima Vlade RH, javilo se nekoliko desetaka gradova i općina nudeći pri tome projektnu dokumentaciju i ostale uvjete iz natječaja kako bi dobili ove neizmjerno vrijedne projekte za svoje lokalne zajednice. Duboko sam uvjeren da se Grad Mali Lošinj trebao prijaviti za EU-sredstva kako bi izgradio novi i moderni Centar za starije osobe, s obzirom na to da današnji Dom umirovljenika u Velom Lošinju egzistira u prastaroj i neadekvatnoj zgradi koju je Marko Stuparić poklonio za zaštitu siromaha", navodi Franković, dodajući da je umirovljenicima obećano financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja, izgradnja dnevnog boravka, a da su "na kraju dobili samo uskrsnicu od 20 eura". Ocjenjuje to kao "sramotno ponašanje vladajućih, to što populaciju koja broji oko 23% ukupnog stanovništva Grada Maloga Lošinja tretiraju kao ljude koji ne pamte obećanja i ne znaju ocijeniti tko ih pravi 'monama' svojim manipulacijama i lažnim obećanjima".

"Danas kada je u Gradu Malom Lošinju HDZ na vlasti i svako malo su pojedini ministri HDZ-a u vizitama, kada imamo i zastupnika u Saboru RH, bilo je moguće izboriti da Mali Lošinj dobije novi i moderni dom za starije i nemoćne sa svim potrebnim sadržajima. I to iz EU-sredstava koje je gradonačelnica tako agresivno obećavala. Zaista je otužno gledati kako pojedina sela širom Hrvatske dobivaju ogromna EU-sredstva za svoje projekte i rješavaju goruća pitanja dok se naši vladajući hvale projektima za koje nisu zaslužni", piše Franković zaključujući da "Lošinj i Lošinjani zaista zaslužuju bolje".