Kučić vs. Franković: u nedjelju odluka

Kome će biti do osmijeha? Mario Franković i Ana Kučić / foto: B. Purić
Kome će biti do osmijeha? Mario Franković i Ana Kučić / foto: B. Purić
Posljednji je dan kampanje uoči izborne šutnje i nedjeljnog drugog kruga izbora za gradonačelnika/cu Malog Lošinja.

Građani će odlučiti hoće li u glavnom uredu zgrade na adresi Riva lošinjskih kapetana i dalje stolovati Ana Kučić (HDZ) ili će ondje zasjesti Mario Franković, nestranački kandidat s SDP-ovom podrškom.

Kučić je u prvom krugu imala 1937 glasova, a Franković 1137. U postocima, to je bilo 46,83 naprema 27,49 posto, dok je treći kandidat, nestranački Dubravko Devčić, imao 980 glasova odnosno 23,69 posto, ispavši iz daljnje borbe.

U proteklih tucet dana, koliko je prošlo od prvog izbornog kruga, ponešto se zaoštrila izborna retorika, a dvoje se kandidata redovno pojavljivalo među građanima, praćeni kolegama s izbornih lista za Gradsko vijeće i drugim članovima timova.

Kao i u prvom krugu, bit će otvoreno trinaest biračkih mjesta, od čega pet u Malom Lošinju, a po jedno u Velom Lošinju, Iloviku, Susku, Unijama, Ćunskom, Nerezinama, Punti Križa i Beleju. Oni koji ne mogu doći na biralište - primjerice iz zdravstvenih razloga - trebaju se telefonom javiti Gradskom izbornom povjerenstvu najkasnije do podneva na izborni dan. Birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati.

Izborna šutnja podrazumijeva zabranu promoviranja kandidata i nagovaranja na glasanje za određenog kandidata ili kandidatkinju, počinje u noći s petka na subotu, a traje do trenutka zatvaranja birališta.