Gavran počasni građanin, Šolić za životno djelo

Miro Gavran / foto: B. Purić
Miro Gavran / foto: B. Purić
Obznanjeni su dobitnici javnih priznanja Grada Malog Lošinja za ovu godinu, kojima će nagrade biti uručene na svečanoj sjednici u studenom.

Počasnim građaninom Malog Lošinja bit će proglašen književnik i dramaturg Miro Gavran, najprevođeniji i jedan od najčitanijih suvremenih hrvatskih pisaca.

Nagradu za životno djelo dobit će dugogodišnji učitelj tjelesnog odgoja i sportski radnik Ante Šolić. Dodijelit će se dvije godišnje Nagrade Grada; jednu dobiva Marijan Kašner, također višegodišnji sportski radnik, a drugu Centar za zdravo odrastanje "Idem i ja".

Ocjenjivački sud, na čelu s Martinom Lipovac, ove je odluke donio temeljem pristiglih prijedloga pravnih osoba. Tako je proglašenje Mire Gavrana počasnim građaninom predložio lošinjski odbor HDZ-a, a drugi prijedlog, da tu titulu ponese mons. Valter Župan, dale su tvrtke "Auto Rio", "Foto Rio" i "Rio autopraonica". Antu Šolića kao dobitnika Nagrade za životno djelo predložio je lošinjski ogranak PGS-a. Nagradu za Marijana Kašnera predložila je lošinjska organizacija HSS-a, a udrugu "Idem i ja" predložila je tvrtka "Asl Agency" iz Velog Lošinja.

Na sjednici Gradskog vijeća, HSLS-ovac Rudolf Ivković imao je primjedbe na predsjedničko mjesto Martine Lipovac, smatrajući da bi na tom mjestu trebao biti netko od vijećnika, a proceduru smatra protuustavnom, jer fizičkim osobama nije omogućeno predlaganje kandidata.