Suočavanje sa strahovima i potisnutim svjetovima

Lena Kramarić / foto: Lošinjski muzej
Lena Kramarić / foto: Lošinjski muzej
Zidove galerije "Fritzi" u sjedištu Lošinjskog muzeja u Ulici Vladimira Gortana krase radovi akademske slikarice Lene Kramarić.


Prvi posjetitelji već su imali priliku pogledati slike, a ostali imaju priliku sve do 8. prosinca, za radnoga vremena palače "Fritzi". Pod nazivom "Tražim..." ovdje su objedinjeni radovi nastali ove i prošle godine, iz ciklusa "Kontakti" i "Hvala".

"Umjetnica tematizira svakodnevni život, međusobne odnose i percepcije svijeta. U ciklusu 'Kontakti' osobna iskustva postaju globalna. Umjetnica se u svojim djelima suočava sa strahovima i potisnutim svjetovima koji su uglavnom sakriveni u užurbanosti svakodnevnog života. Ipak, uz znatnu količinu kaosa veliki dio unutrašnjeg i vanjskog svijeta umjetnice rezerviran je za pozitivne osjećaje, iskustva i događaje. To su male svakodnevne čarolije i stvari koje shvaćamo zdravo za gotovo, ne primjećujući njihovu važnost, a koje umjetnica tematizira u ciklusu 'Hvala'", navedeno je u katalogu izložbe.

Lena Kramarić je rođena 1982. godine u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a 2008. godine i slikarski smjer nastavničkog odsjeka Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, nastavivši obrazovanje na doktorskom studiju slikarstva. Kvalificirana je i za ekspresivnu art-terapiju, a vodi umjetničku organizaciju "Genijator". Živi i radi u Dubrovniku.