Predavanje o brodograditeljima iz povijesti Lošinja

Julijano Sokolić / foto: B. Purić
Julijano Sokolić / foto: B. Purić
O lošinjskim brodograditeljima kroz povijest na današnjem (utorak, 19 h) će predavanju u Malom Lošinju govoriti dr. Julijano Sokolić, dugogodišnji istraživač otočne povijesti i autor knjiga, članaka i priloga o lošinjskoj prošlosti, naročito pomorsko-brodograditeljskoj.


Mjesto održavanja predavanje je Muzej Apoksiomena, a dr. Sokolić će govoriti o najistaknutijim brodograditeljima, povijesti brodogradilišta na Lošinju (ne znaju mnogi da ih je svojedobno bilo mnogo više, manjih) te o znamenitim brodovima izgrađenim u lošinjskim brodogradilištima.

I ovo je predavanje dio festivala "Lošinjskim jedrima oko svijeta - Losinava", a sljedeće će biti ono Željka Skomeršića, u srijedu u 18 sati u uredu Turističke zajednice, na temu "Lošinjska regatna pasara".


Na današnji dan:

28.09.1898.

U Raklju (Istra) rođen Mijo Mirković, ekonomist i sveučilišni profesor, autor niza djela o Lošinju, pisao i pod pseudonimom Mate Balota

28.09.1976.

U Lombardiji umro Giuseppe Piperata (r. 1883. u M. Lošinju), liječnik i kolekcionar, njegova zbirka postavljena je u Lošinjskom muzeju

28.09.2007.

Predstavljena monografija povodom stote godišnjice hrvatske škole u Cresu