Natprosječno zanimanje za "Utvrde Malog Lošinja"

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Ponovo je u galeriji "Fritzi" u Malom Lošinju, sjedištu Lošinjskog muzeja, postavljena izložba "Utvrde Malog Lošinja", prvi put postavljena 2016. godine.


U neku ruku nastavljajući istraživanja Jasminke Ćus-Rukonić, autorica izložbe je Barbara Živković, tadašnja kustosica u Lošinjskom muzeju (u međuvremenu je odselila u inozemstvo), a obrađene su vojne utvrde Kaštel, Martello, Tovar i Vela straža - Velopin, ali i utvrde u Puli, s obzirom na to da je Lošinj u vojnom smislu imao ulogu štićenja širokog akvatorija Pule. U većem ili manjem intenzitetu, u različitim razdobljima izložbom obrađene objekte koristile su vojske Francuske, Austro-Ugarske, Italije i Jugoslavije, a Hrvatska vojska dijelom se i danas koristi objektima na Tovaru, dok su ostali objekti zapušteni i tek čekaju na neku novu funkciju. Kružna tvrđava Martello je posve nestala, bila je na mjestu današnjeg okretišta u Creskoj ulici, a sve upućuje na to da je materijal od kojega je bila izgrađena poslije iskorišten za druge objekte.

(Ponovnog) svečanog otvaranja izložbe nije bilo, ali smo danas na ulazu u galeriju doznali da za ovu temu vlada natprosječno zanimanje posjetitelja. Publici će "Utvrde Malog Lošinja" ostati dostupne za uvid do 3. rujna.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić