Ivo Vidotto - manjinski izbori 2021.

Crno-bijeli svijet creske rive

foto: M. Mrđanov
foto: M. Mrđanov
U rubrici "Iz vaših albuma", danas objavljujemo staru razglednicu Cresa. Na fotografiji je prikazana creska riva - na prvi pogled se ništa promijenilo nije, a samo malo pozornijim gledanjem mogu se uočiti brojne promjene.

Upadljiva razlika je izostanak ugostiteljskih terasa; ispred prizemlja kosih zidova zgrada na rivi nema stolova i stolica, a kamoli sadašnjih plastificiranih konstrukcija; stječe se dojam da je bilo manje vremena za dokolicu, a doze sunca i svježeg zraka dobivale su se radom "u kampanji" i u ribolovu.

Na desnoj je strani fotografije zgrada s vidljivim natpisom "Narodni dom", podignuta i otvorena 1908. godine kao središte narodnog pokreta creskih Hrvata u tadašnjoj austro-ugarskoj državi. Velika promjena u izgledu grada opaža se tek pažljivijim proučavanjem fotografije - na Melinu tada nema izgrađenog naselja.

Ova je razglednica iz kolekcije Elene Magašić iz Malog Lošinja, cirkulirala je šezdesetih godina prošlog stoljeća, a kao autor fotografije potpisan je M. Mrđanov.


Na današnji dan:

28.09.1898.

U Raklju (Istra) rođen Mijo Mirković, ekonomist i sveučilišni profesor, autor niza djela o Lošinju, pisao i pod pseudonimom Mate Balota

28.09.1976.

U Lombardiji umro Giuseppe Piperata (r. 1883. u M. Lošinju), liječnik i kolekcionar, njegova zbirka postavljena je u Lošinjskom muzeju

28.09.2007.

Predstavljena monografija povodom stote godišnjice hrvatske škole u Cresu