Mali Lošinj dobio priznanje za odgovorno upravljanje turizmom!

foto: Sandro Tariba
foto: Sandro Tariba
Organizacija Responsible Tourism Partnership već godinama u sklopu svjetskog turističkog sajma u Londonu dodjeljuje WTM Responsible Tourism Awards (Nagrade za odgovorni turizam). Među istaknutima ove godine našla se i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja zbog odgovora na izazove uzrokovane virusom COVID-19.


Pohvaljena je zbog protokola koji je Turistička zajednica grada Malog Lošinja, u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, Epidemiološkom službom i ostalim dionicima u destinaciji, osmislila u slučaju sumnje na zarazu COVID-19. Plan predviđa svojevrsnu "policu osiguranja", odnosno, novčanu naknadu štete za iznajmljivače privatnog smještaja i troškove samoizolacije gosta, brzu koordinaciju vlasti u slučaju sumnje na zarazu, kao i siguran povratak u matičnu zemlju.

Osim spomenutog, priznanje je dodijeljeno i zbog jedinstvene akcije FERRY FREE u kojoj su sudjelovali svi – od velikih turističkih organizacija do malih iznajmljivača. Svi gosti koji su u rujnu boravili na otoku Lošinju dulje od 7 noći u komercijalnim smještajnim kapacitetima dobili su umanjenje završnog računa smještaja u vrijednosti povratne trajektne karte.

Ove se godine, zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, dodjela održala online te se i sam sajam od 9. do 11. 11. održava virtualno, prvi put nakon 40 godina. Potaknuti situacijom, suci su odlučili pohvaliti tvrtke i odredišta koja preuzimaju odgovornost i baviti se globalnim izazovom COVID-19 te istaknuti tvrtke i odredišta koji su preuzeli odgovornost i pozabavili se mnogim izazovima ove pandemije.

"Odgovorni turizam je ono što zajednički radimo u destinaciji kako bismo ostvarili cilj. Izraz 'održivo' se prečesto koristi samo u apstraktnom smislu. Održivost je ambicija, a odgovornost zahtijeva da pokažemo što radimo kako bismo turizam učinili boljim i da budemo transparentniji u onome što postižemo, zajedno", istaknuo je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja prepoznata je kao donositelj promjena koji vodi k tome da turizam učini održivijim preuzimajući odgovornost za smanjenje negativnih i povećanje pozitivnih utjecaja turizma.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja