Uto17092019

Zadnje dodano:17.09.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Susak slavi, sada i s povećanom lukom

Susak slavi, sada i s povećanom lukom

Dan iseljenika najsvečaniji je dan u godini za mještane otoka Suska, pa je tako bilo i ovo ljeto.

Prema ustaljenom običaju, nedjeljnu misu u župnoj crkvi u Gornjem selu pohodili su brojni Sušćani koji većinu godine provedu u Sjedinjenim Američkim Državama, a rodnom otoku ili otoku svojih predaka vraćaju se ljeti. Prisustvovala je i delegacija Grada Malog Lošinja, koja je potom otišla na Male Srakane, gdje je održana svečanost otvaranja novoizgrađenog pristaništa, a potom se vratila na Susak.

Novu vizuru ima luka u Donjem selu ove godine, nakon što su gotovo samom kraju došli radovi na produljenju pristaništa i njegovom obogaćivanju trajektnom rampom. Predstavnici Grada Malog Lošinja predvođeni Anom Kučić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ministar turizma u Vladi RH Gari Cappelli, te državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac (njen nadređeni, ministar Oleg Butković nije se pojavio, unatoč najavama iz protokola) obišli su novoizgrađeni dio luke, kao i desalinizator morske vode, koji je nedavno postavljen kao rješenje za vodoopskrbu Suska. Potom su, svatko iz svojeg djelokruga, na terasi Kluba iseljenika održali pozdravne govore, a potom je Ana Kučić Marinu Busaniću uručila ugovor kojim je Klubu iseljenika (formalno: udruga Malonogometni klub iseljenika Susak) produljeno korištenje ovog gradskog prostora, uvelike središtu društvenog života otoka. Nekoliko je pjesama otpjevao Đani Stipaničev, česti gost otoka, a nastupili su i mladi članovi folklorne skupine - bilo je zanimljivo čuti korištenje engleskog jezika prilikom plesa.

U večernjem programu 33. po redu Dana iseljenika otoka Suska, održane su sportsko-zabavne igre za djecu, dulji nastup folklora, koncerti Đanija Stipaničeva i grupe "Groovers band", a ponuđeni su zalogaji pripremljeni na otoku.

Na današnji dan.....

17/9/1876

U Osoru rođen Francesco Salata, političar, zastupnik talijanskih interesa u Austro-Ugarskoj