Otoci.net

Sri16012019

Zadnje dodano:15.01.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština

Žive jaslice u Orlecu

Uprizorenje živih jaslica, uoči Badnjaka, priredili su mještani Orleca...

Opširnije...

Muzej Apoksiomena u igri za titulu Europskog muzeja godine

Jedan od četrdeset muzeja koji kandidiraju za laskavu titulu Europskog muzeja godine je i lošinjski Muzej Apoksiomena.

Opširnije...

Jedinstveni Mate Balota ostavio trag i na otocima

Životni put, njegova profesionalna karijera, te novinarsko i pjesničko stvaralaštvo Mije Mirkovića, poznatog i pod pseudonimom Mate Balota, bili su teme književne večeri održane u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Malom Lošinju.

Opširnije...

Lošinj poštuje istarskog velikana

Povodom 120. godišnjice rođenja i 55. godišnjice smrti Mije Mirkovića, u književničkom radu poznatijeg pod pseudonimom Mate Balota, u Malom Lošinju bit će u srijedu održana "Večer za Balotu".

Opširnije...

Nova počast slavnome Haračiću

Povodom Dana škole, koji Srednja škola Ambroza Haračića u Malom Lošinju slavi na blagdan sv. Nikole, prema vjerovanjima zaštitnika pomoraca, a u čast pomorskoj školi kao najstarijoj sastavnici ove ustanove, u školskim je hodnicima otvoren Školski muzej pomorstva i pomorskog školstva.

Opširnije...

Djeca dovode roditelje u Torać

Na relativno maloj količini, 120 kilograma maslina, u Torću, starom mlinu za masline u Ćunskom, ujedno i svojevrsnom maslinarskom muzeju, demonstriran je tradicionalni način dobivanja ulja.

Opširnije...

Uspomena na prvi lošinjski hotel

Na zgradi na Rivi lošinjskih kapetana, u kojoj je daleke 1887. godine otvoren prvi hotel u Malom Lošinju, pod imenom "Vindobona", postavljena je spomen-ploča.

Opširnije...

Povijesti Katedre pridonijeli Bejani, Valunjani, Puntari i Nerezinci

Nakon Cresa, i u Malom Lošinju predstavljene su dvije nove knjige Zavičajne biblioteke, edicije Katedre Čakavskoga sabora Cres-Lošinj.

Opširnije...

Ustanak Cresana protiv Venecije uz ljubavni zaplet

Pred nevelikim brojem posjetitelja održano je u Cresu predstavljanje dvije knjige Zavičajne biblioteke Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj.

Opširnije...

Oživljena "Lijepa Mare" Ante Tentora

Povodom godišnjice postojanja, ali i Mjeseca hrvatske knjige, Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj predstavit će dva ovogodišnja izdanja creskoj i lošinjskoj publici.

Opširnije...

Živi sjećanje na Josipa A. Kraljića

Više o Josipu Antunu Kraljiću, lošinjskoj povijesnoj ličnosti čije ime živi u nazivu amaterskog kazališta i jedne lošinjske ulice, današnji su Lošinjani mogli saznati na izložbi i glazbeno-scenskom prikazu posvećenima ovom značajnom prosvjetno-kulturnom radniku iz prve polovice XX. stoljeća.

Opširnije...

Potkategorije

Na današnji dan.....

16/1/2007

U Zagrebu umro Josip Vlahović, franjevac, u Cresu otkrio Misal iz 1494. godine