Otoci.net

Uto19032019

Zadnje dodano:19.03.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Za raspored terasa 9 za, 5 protiv

Za raspored terasa 9 za, 5 protiv

Prijedlog rasporeda ugostiteljskih terasa dobio je podršku devetoro, a protivljenje petoro vijećnika na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Malog Lošinja.

Za ovogodišnji prijedlog presjeka želja ugostitelja i kombinacija gradskih službi izjasnili su se svi vijećnici koalicije HDZ-HRAST-HSS, te IDS-a, HNS-a, SDP-a, dok su protiv bili svi vijećnici s neovisnih lista - četvero s liste Dubravka Devčića, te Siniša Dakić-Barichievich s vlastite liste. Devčić je kazao da ugostiteljima koji terase imaju uz zapadnu stranu kolnika na Trgu RH treba omogućiti ravnopravnije uvjete onima na drugoj strani trga, s obzirom na to da su ovako uz te terase parkirani automobili, kada već jednako plaćaju korištenje. To je u raspravi podržao i Mario Kamalić (HSS). Devčić je također zatražio da ugostitelji koji više puta prijeđu propisane veličine terase budu kažnjeni zatvaranjem terase do kraja sezone. Elvis Živković (HNS) ocijenio je da je za donošenje rasporeda terasa bila "potrebna hrabrost", kazavši da je i bivši gradonačelnik raspored terasa spominjao kao "jednu od težih odluka". S daleko većom potporom prošla je točka o rasporedu kioska i drugih naprava za trgovinu, iznajmljivanje i pružanje usluga na javnim površinama - za prijedlog je glasalo trinaestoro vijećnika, a Siniša Dakić-Barichievich bio je suzdržan. Slično je bilo i kod izmjena i dopuna Odluke o postavi urbane opreme, s tim da je tu Dakić-Barichievich bio protiv.

Izvještaj o izvršenju lanjskog proračuna koji je dala dosadašnja pročelnica Mirta Lozančić, dobio je deset glasova potpore uz četvero suzdržanih (Devčićeva lista). Iako su oboje dali glas za izvještaj, Kamalić je kazao da ga kao obrtnika smeta to što je stavka za uređenje poslovnih prostora bila nula kuna, indikativnim ocjenjuje to što je, iako se prošla turistička sezona navodi kao bolja, prihod od poreza na dohodak bio 2,5% manji, dok je Marlen Vlašić (HRAST) ocijenila zabrinjavajućim to što je lani isplaćeno 25 posto manje naknada za novorođenu djecu, te da bi trebalo razmisliti o mjerama poticaja.

S po devet glasova potpore i pet suzdržanih (svi vijećnici s neovisnih lista), prošli su prijedlog Odluke o dodjeli obavljanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada, te prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zabrani izlaganja i prodaji robe izvan poslovnog prostora. I za Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o porezu na korištenje javnih površina i naknadi za uporabu gradskih površina bilo je devetoro vijećnika, vijećnici s Devčićeve liste bili su protiv, a Dakić-Barichievich suzdržan.

Devet glasova za i pet suzdržanih (Devčić i kolege, te Dejan Nekić iz SDP-a) dobila je u dnevni red naknadno ubačena točka - odabir izvođača za obavljanje komunalnih djelatnosti na održavanju obale i javnih površina, te uklanjanju olupina i neregistriranih vozila i plovila s javnih površina. "Komunalni redar jedini može dati rješenje za uklanjanje olupina - prvo stavlja obavijest. Vlasnik može sam u roku od osam dana odvesti olupinu, a u protivnim ju odveze koncesionar u za to ograđen prostor na Kalvariji. Na kraju završavaju u preši 'Metisa', s tim da se vlasnik najčešće nikad ne dozna. Olupine mogu biti uklonjene i sa svih površina koje se vide s javnih površina", elaborirala je Tanja Jović iz Upravnog odjela.

Na aktualnom satu, Ivica Martuslović (neovisna lista Devčić) interesirao se za dokumentaciju o popravku potpornog zida u Veloselskoj ulici u Malom Lošinju, te zašto nije održan najavljen sastanak s ugostiteljima uoči početka turističke sezone. Njegov kolega s liste Luka Kačinari upitao je tko je i za koji novac napravio studiju preustroja gradske uprave, dok je Đurđica Šimičić (HDZ) zatražila plan marketinških aktivnosti komunalnog društva, ususret novom načinu prikupljanja i naplate komunalnog otpada. Biljana Vojniković (Devčićeva lista) upitala je što je s obnovom ceste za Mrtvašku, kazavši da su ministri Butković i Cappelli izjavili da su sredstva za to već osigurana.

Mario Kamalić (HSS) požalio se na smrad i oštećene kontejnere za smeće, a Dubravko Devčić (neovisna lista) prenio je prijedlog sa simulirane sjednice Gradskog vijeća mladih, da se u gradu napravi zelena površina za istrčavanje kućnih ljubimaca, te je raspravljao o problematici alohtone divljači, kazavši da je Grad bio nedovoljno zastupljen na prošlotjednoj sjednici Skupštine Primorsko-goranske županije. Gradonačelnica Kučić odgovorila mu je da je Višnja Morić vjerojatno najkompetentnija u gradskoj upravi za ovu temu, a da je sjednica bila sazvana "navrat-nanos" i da "sastančenje nije cilj". Prepričala je prijedlog tvrtke iz Slavonije koja bi "pro bono" letjelicama skenirala stanje brojnosti divljači i koja nudi tjeranje divljači na okup zvukovima iz letjelica.

Dejan Nekić (SDP) upitao je hoće li biti napravljeno rješenje za financiranje vaterpolskog i jedriličarskog kluba, nakon usvajanja pravilnika Zajednice sportova Lošinja. Njegovo se drugo pitanje odnosilo na Unije - kazao je da građani šalju prijave, da se zimi i na proljeće ulicama spuštaju otpadne vode iz septičkih jama, a do dolaska služba sve bude isprano, pa ispadne da su prijave bila lažne.

Sjednici održanoj u Lošinjskom muzeju prisustvovalo je četrnaestoro vijećnika - izostao je Branko Domac iz PGS-a. Prvi put je na novoj dužnosti, uz predsjednika Vijeća, sjedio Miroslav Čović, nedavno imenovani privremeni pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela koji je preuzeo dužnosti dosadašnja tri upravna odjela.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!