Pet23082019

Zadnje dodano:22.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Suze i smijeh na brodu "Lošinj"

Suze i smijeh na brodu "Lošinj"

Premijerno je, u Lošinjskom muzeju, u cijelosti prikazan novi projekt lošinjskog Kazališta "Josip A. Kraljić" (JAK), posvećen upravo prosvjetno-kulturnom zaslužniku čije ime kazališna družina nosi.

Naziv predstave "Našem brodu 'Lošinj'" preuzet je iz Kraljićeve (1877.-1948.) pjesme, a program u trajanju od približno sat vremena kolaž je podataka iz njegove biografije, prizora temeljenih na Kraljićevoj zbirci pripovjedaka i pjesama "Suze Istre" nastaloj za talijanske okupacije otoka, članku o Ivanu Lovriću, umirovljenom mornaričkom časniku i odlučnom borcu za hrvatski identitet Lošinja u doba austrijske uprave, zatim izvještaju o posjetu hrvatskog narodnog preporoditelja Matka Laginje otoku Lošinju, te prizora iz predstave "Zimsko sunce" Viktora Cara Emina koju je Kraljić postavio na scenu u Malom Lošinju 1912. godine.

Ne računajući kraći glazbeno-scenski program održan 24. listopada povodom otvaranja studijske izložbe autorice Marijane Dlačić o Kraljiću i Družbi sv. Ćirila i Metoda za Istru, ovom je predstavom u redovima JAK-a debitirao mladi Matija Jurić. Kao i ostali članovi ansambla, i on igra nekoliko uloga, a najzahtjevnija je ona dobronamjernog i optimističnog sina u sceni s majkom koju glumi je Sandra Podravec-Toić. Iz današnje perspektive scena sinovog odlaska od kuće djeluje pomalo patetično; odražava stavove boraca za hrvatsku riječ na istarsko-kvarnerskom području u vrijeme odvojenosti od Hrvatske, ali ujedno asocira na iseljavanja mladih u današnjici, uslijed ekonomskih razloga i socijalne nepravde.

Režiser predstave Boris Šegota i sam se pojavljuje u predstavi, igra Matka Laginju kojeg lošinjski Hrvati toplo pozdravljaju, a u svečanom ih govoru poziva na miroljubiv način rješavanja problema.

Prizor iz gostionice u kojoj se, svaka na svojoj strani, okuplja po jedna skupina otočnih Hrvata i Talijana/talijanaša, u komičnu ulogu austrijske gostioničarke Šanice - ne toliko zainteresirane za aktualne izbore i nacionalna trvenja, koliko za što bolji utržak u blagajni lokala - stavlja Tamaru Bogunović. Dobre reakcije publike izazvala je i vrlo mala, ali efektna uloga Mladena Šurline kao starca koji svojim glasom donosi pobjedu hrvatskom kandidatu na izborima.

Osim nabrojanih, u predstavi igraju još Barbara Šurlina Bilić, Yvonne Vidulić, Lučano Nikolić, Elmedin Bjelić, Robert Radan i Đenis Ćepulo. Glazbu potpisuje i na pozornici je izvodi Gordana Šegota, a rasvjetu je pripremio Gilbert Hofmann.

JAK-ovci će "Naš brod" u Lošinjskom muzeju odigrati još u četvrtak i petak u 20 sati.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!