Sri29012020

Zadnje dodano:29.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština O francuskoj "eri" na otocima i pred creskom publikom

O francuskoj "eri" na otocima i pred creskom publikom

Drugo predstavljanje knjige "Otoci Cres i Lošinj u doba francuske vlasti" autorice Giovanne Jerolimić, kao šesnaeste knjige edicije "Otočki ljetopis Cres-Lošinj", održano je u Cresu.

Prvo predstavljanje održano je prije dva mjeseca u Malom Lošinju, a sada je na red došao i drugi od dva otoka kojima se bavi knjiga - ukoričeni diplomski rad mlade profesorice Jerolimić, kojim je prije dvije godine privela kraj studiranje na Filozofskom fakultetu u Puli. Obrađeno je razdoblje od 1806. do 1813. godine, kada su otoci bili pod francuskom upravom, nakon višestoljetne pripadnosti Veneciji i kratkog razdoblja austrijske vlasti, a uoči nove austrijske "ere" na ovom području. Riječ je o temi koja je relativno slabo zastupljena u proučavanju ovdašnje povijesti.

Cresko je predstavljanje održano u zgradi Osnovne škole Frane Petrića, a osim autorice sudjelovali su predsjednik Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj Julijano Sokolić i Slaven Bertoša, recenzent knjige i mentor pri izradi diplomskog rada na pulskom fakultetu. Glazbenim se nastupom pridružila creska ženska klapa "Teha".

Objavljivanjem ove knjige prekinuta je stanka u ediciji "Otočkog ljetopisa", najdulja dosada, u trajanju od čak jedanaest godina.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!