Pon16092019

Zadnje dodano:16.09.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Ja slova znajući govorim

Ja slova znajući govorim

Dan nakon završetka školske godine, predstavljen je završni rad Grupe za glagoljicu Srednje škole Ambroza Haračića...

Njihov završni rad je knjižica "Ja slova znajući govorim (Az, buky, vede, glagoljo)", koju su predstavili srednjoškolci Katarina Baričević, Damjan Stanić (oboje II. razred gimnazije) i Andrija Živković (II. razred HTT). Program je vodila Lucija Fabijanić (II. razred gimnazije), uz tehničku podršku Renata Picinića (III. gimnazije).

Mlade glagoljaše u ovom istraživanju vodile su profesorice Milica Prole i Zrinka Jensch, koja je naglasila da je grupa za glagoljicu pri Srednjoj školi Ambroza Haračića aktivna već šest godina, radeći terenski u mjestima cresko-lošinjskog otočja.

Gost predstavljanja prof. dr. Darko Žubrinić, utemeljitelj Društva prijatelja glagoljice, autor knjige "Hrvatska glagoljica" i najopsežnijeg prikaza glagoljice na internetu, govorio je o Cresu i Lošinju kao nezaobilaznim mjestima kada je riječ o ovom starom hrvatskom pismu, u čijem je istraživanju i tumačenju ključnu ulogu imao ak. Branko Fučić.

Knjižica, otisnuta u petsto primjeraka, ima trideset stranica, ali je građa vrlo bogata i zgusnuta, te sadrži faksimile glagoljičkih dokumenata iz Porozine, Beloga, Cresa, Valuna, Martinšćice, Osora, Nerezina, Svetog Jakova, Malog Lošinja i Velog Lošinja. Pasus po pasus, tekst prati i prijevod na engleski jezik kojega je napravila Erna Jensch.

Na predstavljanju održanom u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Malom Lošinju, zapjevala je lošinjska klapa "Čikat", a nakon toga su okupljenima podijeljeni primjerci knjižice.

Na današnji dan.....

16/9/1896

Uz novoizgrađenu Velu rivu u M. Lošinju pristao prvi brod, parobrod "Metcovich"