Sub25012020

Zadnje dodano:25.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Sport Sin jedriličarskog asa napravio pasaru za regate

Sin jedriličarskog asa napravio pasaru za regate

Postojanje lošinjskog trenda povratka jedrenju na "starinski" način dobilo je još jednu potvrdu - u more je spuštena barka "Princess", pasara nastala u izradi obitelji nekadašnjeg lošinjskog jedriličarskog asa.

Braća Mario i Lučano Fafangel sinovi su Marija Fafangela (1914.-2007.), koji je od 1950. do 1954. kao član lošinjskog kluba "Jugo" pet puta osvajao naslov prvaka Jugoslavije u klasi "zvijezda". Lošinjani Mario Fafangel i Karlo Bašić su nastupili na Olimpijskim igrama u Finskoj 1952. i zauzeli skromno, pretposljednje 20. mjesto u regati čiji je kuriozum bilo to što su i talijansku reprezentaciju činila dvojica Lošinjana, Agostino Straulino i Nicolo' Rode, koji su tada osvojili zlatnu medalju. Nedugo zatim obitelj Fafangel preselila je u Koper, te je Mario stariji 1960. s Jankom Kosminom zauzeo osmo mjesto na regati Olimpijskih igara u Italiji.

I sinovi jedriličarskog velikana zaljubljenici su u more - Lučano sudjeluje na regatama tradicijskih barki, a Mario je sa suprugom Hidajetom tijekom proteklih devet mjeseci napravio novu barku, prema vlastitom nacrtu. Napravljena od ariša i epoksi-smole, pasara je dugačka 5,04 m, široka 1,97, a jarbol je visine 6,4 m. Bračni par nastanjen je u Farnežinama kraj Umaga, a ubrzo namjeravaju preseliti u Miholašćicu na otoku Cresu.

"Moj otac je kao trinaestogodišnjak sam napravio batanu, s jedrom koje mu je od lancuna napravila mama, te prvi put zaplovio u lošinjskoj vali. Zato je i moja želja bila baš ovdje spustiti barku u more", kaže Mario Fafangel ml., koji se i sam ponešto bavio sportskim jedrenjem, te je bio slovenski viceprvak u klasi "šljuka". Bude li sve prema planovima, već na regatama tradicijskih plovila u Martinšćici i Nerezinama, sudjelovat će i "Princess".

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!