Otočni kapetani: Antonio Giacomo Bussanich

Antonio Giacomo Bussanich
Antonio Giacomo Bussanich
Na portalu Otoci.net, u suradnji s Klubom pomoraca Lošinj, ove godine mini-biografijama predstavljamo 26 istaknutih kapetana iz bogate lošinjske pomorske povijesti, prema izboru dr. Julijana Sokolića.


Antonio Giacomo Bussanich

Pomorac, rođen i umro u Velom Lošinju. Bio je prvi kapetan istočnog Jadrana koji je godine 1843. kao zapovjednik barka "Joachim" doplovio iz Trsta u Bombay, oko rta Dobre nade, i sretno se vratio. Bark "Joachim" je bio vlasništvo veletrgovca u Trstu Calimana von Minerbija (1782.-1878.), vlasnika tvornice i predsjednika Gospodarske komore. Slika ovog barka čuva se u pomorskoj zbirci u velološinjskoj kuli.

Putovao je oko Afrike 136 dana dok je stigao u Indiju, a nakon ukrcaja tereta vratio se za sto dana do Malte, odakle je proslijedio za Trst. Bio je prvi kapetan koji je pod austrijskom zastavom doplovio u Indiju te je doprinio daljnjem razvitku trgovine ove dvije zemlje. Za svoj pothvat nagrađen je zlatnom medaljom za civilne zasluge s vrpcom, a nagrađen je i od strane osiguravajućih kuća.

Ovaj serijal napisa - koje objavljujemo dvaput mjesečno - ujedno je i poziv drugim istraživačima pomorske povijesti, da svojim saznanjima obogate biografije istaknutih kapetana.