U prvih šest mjeseci Lošinj ostvario povećanje od 45% noćenja

Bijela plaža / foto: H. Serdar
Bijela plaža / foto: H. Serdar
S ostvarenjem 284.403 noćenja i 46.223 dolazaka u prvih šest mjeseci ove godine, Lošinj je ostvario povećanje od 45,3 % noćenja i 44,4% više dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine i potvrdio svoju poziciju vodećih hrvatskih destinacija s najviše ostvarenih noćenja.

U segmentu turističkog smještaja u dosadašnjem dijelu godine najpopularniji su kampovi s učešćem od 34,7% i povećanjem od 68,5% u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Raduje da su gosti i ove godine prepoznali sigurnost boravka u privatnom smještaju, te je taj smještaj s udjelom od 19,6% zabilježio povećanje od 38,4% u odnosu na prošlu godinu. Ostali ugostiteljski objekti za smještaj ostvarili su udjel od 13,5% i povećanje od 83,6%, dok je u hotelima ostvareno 13,3% udjela u noćenjima s 42,5% povećanja. Nekomercijalni smještaj bilježi udjel u ukupnom turističkom prometu od 18,8%.

Od ukupnih noćenja, 78,6% ostvarili su strani turisti. Vodeće tržište je Slovenija s udjelom od 31,8% u ukupnim noćenjima. Najveći porast noćenja od 59% zabilježen je kod gostiju iz Njemačke (udjel od 19,7%) i Austrije (udjel od 8,6%) porast od 51,6% rezultat je provedene promotivne kampanje Lošinja u njemačkim medijima gdje je naglašena prednost Lošinja kao otočne destinacije. Slijedi posjet gostiju iz Italije koji su ostvarili udjel od 3,9% dok ostale zemlje sudjeluju s 14,6%.

Značajan je posjet domaćih gostiju u ovom razdoblju s udjelom od 21,4% u ukupnom turističkom posjetu i povećanjem od 50,6% u noćenjima i 65,7% u dolascima.

U mjesecu lipnju zabilježen je turistički promet od 208.334 noćenja i 32.031 dolazaka što predstavlja ostvarenje 35,5% povećanja noćenja i 28% više dolazaka.

Ostvarenje ovakvih pokazatelja rezultat je promocije ključnih atributa imidža otoka Lošinja, ugodne klime, bogate raznolikosti i prirodnih ljepota kao i truda i aktivnosti svih dionika u destinaciji. Posebice ovdje treba istaknuti marketinšku kampanju na vodećim njemačkim portalima (T-online.de i web.de) pod nazivom "Natur, die Heilt" (Priroda, koja liječi) koja je bila geotargetirana u dvije njemačke pokrajine Bayern i Baden Württemberg, te ostvarila više od 2.300.000 pregleda.

"Zadovoljstvo nam je da su gosti prepoznali sve prednosti destinacije Lošinja kao otoka vitalnosti i u odabiru smještaja najpopularniji segmenti su kampovi i privatni smještaj koji gostima pružaju dodatnu sigurnost i izoliranost. Dodatno radimo na sigurnosti gostiju, te smo osigurali drive-in lokaciju za brza antigenska testiranja bez prethodne najave, uz mogućnost bezgotovinskog plaćanja i subvencioniranu cijenu testa od 100 kn. Trenutno na Lošinju boravi 12.000 gostiju što je indeks 77 u odnosu na 2019. godinu, vjerujem da uz dobru epidemiološku situaciju možemo očekivati uspješan nastavak turističke godine", izjavila je predsjednica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Ana Kučić.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja