Supovi stradaju jedući meso odstrijeljenih životinja

Vedran Lucić / foto: B. Purić
Vedran Lucić / foto: B. Purić
Dani otvorenih vrata priređeni su u Centru za posjetitelje i oporavilištu za supove u Belom, povodom Međunarodnog dana strvinara.

Vedran Lucić iz udruge BIOM, jednog od partnera u osnivanju novog bejskog centra za supove, održao je predavanje "Trovanje supova - pesticidi, metci i lijekovi" u kojem je općenito govorio o razlozima smanjenja broja bjeloglavih supova u Hrvatskoj i sužavanja njihovog područja gniježđenja, s naglaskom na uzroke trovanja supova, bilo to izravno odstrelom, jedenjem otrovnih mamaca i lešina životinja tretiranih lijekovima ili onih u čijem je mesu olovo uslijed odstrela. Kako je na sjeveru Cresa lov nezaobilazna tema, u ovom se dijelu predavanja povela i rasprava među okupljenima. Lucić je upozorio i na stradavanje supova zbog zatvaranja strujnog kruga na dalekovodima i zbog udarca elisa vjetroelektrana.

Kroz oba dana traje dječja radionica oslikavanja platnenih torbi, a u subotu prijepodne predstavljeni su rezultati reklamne kampanje; Zagrebačka pivovara predala je vozilo Javnoj ustanovi "Priroda", odnosno bejskom centru na uporabu.