Dugogodišnji lučki kapetan predstavlja knjigu

Zoran Tomić / foto: B. Purić
Zoran Tomić / foto: B. Purić
U ponedjeljak u 20 sati u zgradi Srednje škole Ambroza Haračića u Malom Lošinju bit će predstavljena knjiga Zorana Tomića "Nemirno more - zapisi lučkog kapetana".

Autor knjige je od 1988. do formalnog umirovljenja 2013. godine bio lučki kapetan u Malom Lošinju, a tijekom tog razdoblja nastali su temelji za većinu od 101 priče, na više od dvjesto stranica organiziranih u četiri poglavlja - "Avanturisti", "Barkarioli", "Profesionalci" i "Mali div". Kapetanova je želja da primjerima iz stvarnoga života poduči sve sudionike prometa na moru; "Ukoliko samo jedan čitatelj ne plati kaznu, već taj novac uloži u obnovu znanja i nabavku opreme koja povećava njegovu sigurnost, knjiga je postigla svoj cilj", ističe Tomić.

Prvo predstavljanje već je održano u srijedu u Rijeci, na botelu "Marina" koji je godinama kao trajekt povezivao Mali Lošinj s kopnom.


Na današnji dan:

03.06.1848.

U M. Lošinju rođen Šime Kvirin Kozulić, nastavnik na Pomorskoj školi i utemeljitelj Hrvatske čitaonice u M. Lošinju 1887., sudjelovao u pokretanju hrvatske osnovne škole u M. i V. Lošinju

03.06.2016.

U Krku umro mons. Josip Bandera (r. 1914. u Belom), župnik, papinski protonotar, bio najstariji aktivni svećenik u Hrvatskoj