Na Lošinju zaključen hrvatsko-slovenski zdravstveni projekt

Zlatko Komadina i Vladimir Mozetič / foto: B. Purić
Zlatko Komadina i Vladimir Mozetič / foto: B. Purić
Mali Lošinj bio je domaćin završnog skupa sudionika međunarodnog projekta o zdravstvu i zdravstvenom turizmu "+Health" u kojemu sudjeluju po četiri hrvatska i slovenska partnera.

U hotelu "Bellevue" na Čikatu okupili su se predstavnici Klastera zdravstvenog turizma Primorsko-goranske županije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Doma zdravlja PGŽ, Medicinskog fakulteta u Rijeci te Zdravstvenog doma Ilirska Bistrica, Zdravstvenog doma Ljutomer, Opće bolnice Novo mesto i Fakulteta za logistiku iz Maribora. Osim međunarodne suradnje i time poboljšavanja zdravstvene usluge, u fokusu je i činjenica da ove krajeve posjećuje veliki broj turista, pa potrebe za zdravstvenom uslugom itekako premašuju stalni broj stanovnika.

Vrijednost projekta "+Health" je malo više od 860 tisuća eura, a na završnom su skupu govorili voditelj projekta Albert Franković, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ i ujedno predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimir Mozetič, pomoćnik ministra zdravstva Mate Car i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Bilo je i riječi o certifikatu kvalitete "Destinacija zdravlja" koje će steći Dom zdravlja PGŽ i Zdravstveni dom Ilirska Bistrica, te o mogućnostima hitnog zbrinjavanja pacijenata unutar tzv. zlatnog sata, bez obzira obavlja li se to u Hrvatskoj ili Sloveniji - bitno je da to bude što bliže mjestu nesreće. Pritom svoju ulogu ima i obuka laika u korištenju uređaja, primjerice defibrilatora.