Otoci.net

Čet14112019

Zadnje dodano:14.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Vijenci u sjećanje na poginule borce - žrtve fašizma

Vijenci u sjećanje na poginule borce - žrtve fašizma

Na cresko-lošinjskom području polaganjem vijenaca kod spomenika obilježen je Dan oslobođenja Cresa i Lošinja.

Na današnji dan 1945. godine, Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije, u kojoj su svoj doprinos dali brojni otočani, porazila je okupatora - nakon kapitulacije fašističke Italije u ljeto 1943. godine i kratkog razdoblja narodne vlasti, do 20. travnja 1945. otoke je pod okupacijom držala vojska nacističke Njemačke. Ishod ove pobjede bio je povratak cresko-lošinjskog otočja, kao i Istre, Rijeke i Zadra, u sastav Hrvatske, tada kao dijela Jugoslavije.

Kod spomenika palim borcima u Cresu vijence su položili predstavnici Grada Cresa i Primorsko-goranske županije, a potom se delegacija Grada uputila i u Orlec i Martinšćicu, položivši i ondje vijence, u prisustvu mjesnih dužnosnika.

U Malom Lošinju, delegacija Grada položila je vijence kod spomenika oslobodiocima na Velopinu i spomenika 27 strijeljanih u šumi na Čikatu.

Na današnji dan.....

14/11/1858

U M. Lošinju rođen Ottavio Picinich, brodograditelj, vlasnik brodogradilišta na mjestu današnje marine

14/11/1958

Utemeljeno poduzeće Lošinjska plovidba, spajanjem dotadašnje Lošinjske plovidbe i Obalne plovidbe Rijeka, prvi direktor Josip Budislavić

14/11/2013

U Trstu umro Paolo Budinich (rođ. 1916. u V. Lošinju), fizičar i sveučilišni profesor, osnivač Centra za teorijsku fiziku u Trstu