Na Lošinju i o Higgsovom bozonu

Zajedno pred školskom zgradom
Zajedno pred školskom zgradom
U predavanjima, praktičnim zadacima i druženju, protekla je Ljetna škola mladih fizičara, održana proteklog tjedna u Malom Lošinju.

U organizaciji Hrvatskog fizikalnog društva i Srednje škole Ambroza Haračića, okupljeni su učenici, njih osamnaest, koji su na natjecanjima iz fizike ostvarili najbolje rezultate - veći dio podmiren je sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a jednim sudionici su financirali sudjelovanje sami, odnosno preko svojih škola, lokalnih zajednica i drugih donatora.

Sva predavanja bila su otvorenog tipa, među njima i ono najzvučnije, Vuka Brigljevića pod nazivom "Higgsov bozon - čemu služi i kako smo ga otkrili". Brigljević je radio na međunarodnom institutu CERN u Švicarskoj, sudjelujući 2012. godine u ovom, za fiziku, krupnom otkriću elementarne čestice.

U organizacijskom odboru ljetne škole, 29. po redu, lošinjska je škola bila zastupljena profesorima Divkom Hadžievom, Ivanom Brzovićem i Davorom Bralićem, a kako nam je kazao voditelj škole Damir Pajić, cilj je bio "povezati najkrupnije i najsitnije u svemiru".

U sklopu ljetne škole, predavanje o 120 godina astronomije u Malom Lošinju održao je Dorian Božičević, predsjednik Astronomskog društva "Leo Brenner". Na Čikatu je organizirano promatranje nebeskih tijela pomoću teleskopa.