Prijedlozi za manje komunalne akcije

Ilustracija / foto: B. Purić
Ilustracija / foto: B. Purić
Za utorak u 19 sati, Grad Cres sazvao je skup za zainteresirane građane, o provođenju manjim komunalnih akcija, odnosno njihovom uvrštenju u proračun Grada.


Pod sloganom "Zajedno za Cres", krajem prošle godine bio je upućen poziv građanima, na koji je stiglo dvanaest prijedloga, a potom su te ideje bile predmetom analize u gradskim službama, kako bi se utvrdilo što može biti uvrštenu u ovu stavku, a što je ili financijski "prezahtjevno" ili pak pripada djelokrugu drugih javnih tijela, a ne lokalne samouprave. Prihvaćeni su troškovnici za šest prijedloga, a za neke od njih je započet postupak ugovaranja radova.

"Kako objašnjavaju u Udruzi gradova, zajedničkim planiranjem proračuna građani dobivaju mogućnost da svake godine izravno odlučuju o tome koje će se male komunalne akcije provesti u njihovoj ulici, mjesnom odboru ili gradskoj četvrti", javljaju iz gradske uprave. Javna tribina bit će održana u glavnoj dvorani zgrade Zajednice Talijana Cresa na glavnom gradskom trgu. Bit će tada podijeljeni i primjerci obrasca za prijave prijedloga, koje treba dostaviti do 21. lipnja. Prijedlozi mogu biti, primjerice, uređenje javnih zelenih površina, pješačkih područja, postavljanje zaštitnih ograda, uređenje dječjih igrališta, sprava za rekreaciju, koševa za sitan otpad, klupa, prometne signalizacije i putokaza, čišćenje "divljih" odlagališta otpada, izgradnja odvodnih kanala, održavanje i postavljanje javne rasvjete itd.

Raspoloživi iznos nije definiran, a u proračunu za ovu godinu bilo je za manje komunalne radove predviđeno 20 tisuća eura.