Kako su otkrića iz fizike promijenila život

Rajka Jurdana-Šepić / foto: UNIRI
Rajka Jurdana-Šepić / foto: UNIRI
U petak će u palači Moise u staroj jezgri Cresa biti održano predavanje na temu "Utjecaj otkrića iz fizike na povijest dvadesetog stoljeća".


Gostovat će prof.dr. Rajka Jurdana-Šepić s Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci, koja je već posjećivala Cres državši ovdje predavanja za javnost.

"Eksponencijalni razvoj fizike i njezina otkrića u 20. stoljeću utjecali su na sve aspekte ljudskoga života; ekonomske, društvene, političke filozofske pa i umjetničke. Početak stoljeća obilježile su teorija relativnosti i kvantna fizika koje su uvele revolucionarne promjene u poimanje prostora i vremena. U oba svjetska rata su upotrijebljene tehnologije zasnovane na otkrićima fizike, kojih je kulminacija i završetak drugoga bio upotreba atomskog oružja s posljedicama bez presedana u ljudskoj povijesti. U drugoj polovini stoljeća razvija se 'big science', a otkrića tranzistora, čipa i kasnije interneta izazivaju digitalnu revoluciju. Pored fundamentalnih spoznaja iz kozmologije i astrofizike do kraja XX. stoljeća fizika je doprinijela istraživanju svemira, svemirskom programu, otkriću strukture DNK i revolucionarizirala medicinsku dijagnostiku otkrićima brojnih slikovnih tehnika", najavljuju iz palače Moise. Početak predavanja je u 18 sati.