Prosvjed asistenata u nastavi, zastupljen i Cres

foto: Facebook
foto: Facebook
I Cres je bio zastupljen na današnjem prosvjednom skupu u Zagrebu, gdje su nezadovoljni pomoćnici u nastavi protestirali na Trgu sv. Marka, gdje su smješteni Vlada i Sabor...


Tema prosvjeda bila su prava pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika, odnosno nezadovoljstvo neujednačenim uvjetima rada. U Hrvatskoj udruzi pomoćnika u nastavi (PUN-HR) traže, između ostalog, zapošljavanje asistenata na puno radno vrijeme, veće plaće, osiguranje, stalno stručno usavršavanje, božićnicu, sistematski pregled te plaćenu otpremninu. Dosadašnje Vladine korake u tom pogledu smatraju nedovoljnima.

Na prosvjed je iz Cresa došla Natalija Marelić Tumaliuan i ističe da je u creskoj školi, gdje radi, stanje povoljnije i asistente tretiraju s poštovanjem, ali da to nije slučaj u mnogim drugim sredinama u Hrvatskoj. "Također je ovdje prisutna i degradacija same djece s poteškoćama, kao i njihovih roditelja jer se onima koji od školstva trebaju najviše i kojima je samo školstvo najteže serviraju ljudi iz "geta" školstva, tj. marginalizirani i daleko potplaćeni ljudi", kaže Marelić Tumaliuan.