Predavanja o energetici u Malom Lošinju i Cresu

foto: Chelsea, Unsplash
foto: Chelsea, Unsplash
Od danas do petka u Malom Lošinju i Cresu održat će se manifestacija "Dani čiste energije otoka Cresa i Lošinja", u praksi niz predavanja o ovoj temi...


Tako će danas od 18.30 u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj biti održana tri izlaganja - najprije Valentin Burek iz "Smart Termotechnical Solutions" o primjeni dizalica topline u praksi, potom će Franjo Toić predstaviti nedavno utemeljenu Energetsku zadrugu "Apsyrtides", a Danijel Brnić iz Otočne razvojne agencije (OTRA) govorit će o tome kako dobiti novac iz Fonda za energetsku učinkovitost.

U srijedu, ponovo u Gradskoj knjižnici u Malom Lošinju, s početkom u 10.45 sati, bit će govora o potencijalu korištenja obnovljivih izvora energije u grijanju i hlađenju (Dražen Balić iz Energetskog instituta "Hrvoje Požar"), nezaposlenosti mladih na otocima (Vladimir Vidović, SDEWES - Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša), o matricama grijanja odnosno projektu "Replace" (Antonia Tomas Stanković, EI "Hrvoje Požar"), rezultatima projekta "Blue Deal" i mogućnostima uključivanja šire zajednice (Hrvoje Mikulčić i Hrvoje Stančin, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb) te financijskim mehanizmima Europskog gospodarskog prostora i Norveškom financijskom mehanizmu za energetske projekte (Lea Leopoldović, EI "Hrvoje Požar").

Creski dio programa počinje u četvrtak u 10 sati u palači Moise, gdje će Vjeran Magjarević (Državni hidrometeorološki zavod) govoriti o budućim klimatskim promjenama na području otoka, Ilija Drmač iz EI "Hrvoje Požar" o planiranju prilagodbe i o mjerama ublažavanja klimatskih promjena. U 19 sati u Zajednici Talijana Cresa, o Fondu za energetsku učinkovitost i o Energetskoj zadruzi "Apsyrtides" govorit će Danijel Brnić i Franjo Toić.

U petak će prijepodne na glavnom gradskom trgu biti izloženi električni automobili i električni punjači, a u 15 sati će u Zajednici Talijana Cresa početi okrugli stol o održivoj mobilnosti i prijevozu u sklopu energetske tranzicije otoka. Moderirat će Vedran Kirinčić s Tehničkog fakulteta iz Rijeke, a sudjelovati tehnički direktor krčkih "Ponikava" Dejan Kosić, savjetnik za ključne kupce i koordinator rabljenih vozila u "Adria P.A." Paolo Brusich te Ivan Vlašić iz "TSG-Group".


Na današnji dan:

16.10.1926.

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16.10.1991.

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16.10.1992.

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka