Za unapređenje fizičkog i psihičkog zdravlja otočana

Predstavnici dva grada
Predstavnici dva grada
Edukacija i savjetovanje otočnog stanovništva o dvije skupine zdravstvenih problema u žarištu je projekta "Čuvajmo zdravlje otočana" kojemu su glavni komunikacijski kanal novootvorene internetske stranice.


Glavne teme su preventiva i usvajanje zdravijih navika, kako bi se smanjila rasprostranjenost raka vrata maternice i virusa HPV, odnosno tjeskoba i osamljenost u otočnih stanovnika. Nositelj projekta je Grad Cres s partnerom Gradom Malim Lošinjem, a u suradnji sa specijalnom bolnicom "Medico" iz Rijeke. Osim preko interneta, u planu su i sadržaji "uživo", poput predavanja, javnih tribina i tzv. okruglih stolova.

U Gradskoj vijećnici u Cresu projekt su predstavili predstavnici Grada Cresa - gradonačelnik Kristijan Jurjako i njegov zamjenik Marin Gregorović te voditelj projekta Marko Ferlora, odnosno predstavnici Grada Malog Lošinja - gradonačelnica Ana Kučić, predstojnica njenog ureda Martina Krajina Mršo, voditelj projekta Boško Babić te Franjo Toić, viši suradnik za EU-projekte. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru projekta "Promocija zdravlja i prevencija bolesti", raspisanog od Ministarstva zdravstva RH, potpisan je u veljači prošle godine, a kako kažu voditelji, aktivnosti su kasnile zbog pandemijskih okolnosti.