Svečano otvoreno reciklažno dvorište Pržić

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2020-11_gradcres-sponzorirani-przic11-2020.jpgSvečanim otvorenjem reciklažnog dvorišta Pržić obilježen je uspješan dovršetak projekta "Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Pržić", te pušten u promet taj bitan segment suvremenog sustava za gospodarenje otpadom Grada Cresa.


Grad Cres je za provedbu projekta "Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Pržić" osigurao sufinanciranje iz fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta "Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Pržić" iznosi 3.076.290,25 kn, a iznos dodijeljenih EU bespovratnih sredstava za provedbu projekta u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“ je 2.577.680,00 kn.

Cilj ovog projekta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koje se odlaže na odlagalište, prije svega opasnog otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila te krupnog komunalnog otpada i posebnih kategorija otpada i time osigurava njegovu odgovarajuću oporabu ili zbrinjavanje. Konkretno, projekt će se ocijeniti uspješnim ukoliko se u prvoj punoj kalendarskoj godini nakon ishođenja uporabne dozvole, a to bi trebala biti 2021. godina, u reciklažnom dvorištu odvojeno prikupi 500 tona otpada čime će se značajno doprinijeti nacionalnom cilju da se odvojeno prikuplja 60% komunalnog otpada.

O dosadašnjim rezultatima u odvojenom prikupljanju otpada na otvorenju je govorila zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain, uz koju su na svečanosti bile savjetnica direktora Ljiljana Bukovac i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić.

"Grad Cres se mijenja svjetlosnom brzinom. 2017. godine se u Cresu odvajalo oko 11% otpada, a ove godine već oko 50%. To je zasluga gradske uprave i komunalnog društva, no najzaslužniji su građani koji odvajaju otpad", rekla je Čičin-Šain i pritiskom na daljinski upravljač kojim se otvaraju pomična ulazna vrata reciklažnog dvorišta, službeno ga otvorila.

Gradonačelnik Jurjako podsjetio je na dosadašnje aktivnosti Grada Cresa na organizaciji cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, izgradnju pretovarne stanice i postavljanje polupodzemnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, te naglasio da je upravo u tijeku projekt konačne sanacije i zatvaranja starog odlagališta otpada. "Stalnom nadogradnjom sustava za gospodarenje otpadom Grad Cres pokazuje da se svrstao uz bok najrazvijenijim zemljama, a cilj nam je stići i prestići one najbolje u Hrvatskoj", zaključio je gradonačelnik Jurjako.

Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta Pržić obuhvatio je i niz informativnih i edukativnih aktivnosti kojima je cilj objasniti građanima kako pravilno odvajati otpad u kućanstvima i koja je uloga reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom. Tim je aktivnostima obuhvaćeno cjelokupno stanovništvo, pa su promidžbeni leci distribuirani svim kućanstvima uz račune za mjesečnu uslugu zbrinjavanja otpada, a tiskane su i brošure, te vrećice od recikliranog materijala koje su se dijelile na edukativnim radionicama.

Radionice je vodio stručnjak za zaštitu okoliša Marko Capek, koji je otišao i korak dalje te progovorio o tome kako proizvoditi što manje otpada. Javnosti poznat po svom predanom rada na smanjenju korištenja jednokratne plastike i "zero waste" ("nula otpada") stila života, creskoj publici iznio je osobna iskustva i primjere.

"Creski sustav gospodarenja otpadom je 'space shuttle' u odnosu na ono što imaju mnogi drugi u Hrvatskoj. Svatko od nas može dati svoj doprinos sustavu i rasteretiti ga stvaranjem što manje količine otpada. Principe o kojima stalno govorimo treba primijeniti u zakonodavstvu, i što je još važnije, u svakodnevnom životu, trebamo živjeti to što pričamo", rekao je Capek podsjetivši na akcije i projekte koje je provodio na Cresu gdje je svijest o zaštiti prirode na visokoj razini. 

Capek je održao dvije radionice u velikoj dvorani palače Moise, jednu za učenike OŠ Frane Petrića, te drugu za građanstvo. Radionice su se prenosile online kako bi ih mogli pratiti i ostali učenici u svojim učionicama, ali i građani koji nisu mogli prisustvovati predavanju uživo jer je broj sudionika bio strogo ograničen, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.
Informacije o načinu prikupljanja otpada i samom reciklažnom dvorištu prikazane su i promidžbenim spotom, koji se zajedno sa svim izrađenim promidžbenim materijalima u sklopu projekta mogu pronaći na internetskim stranicama i društvenim mrežama Grada Cresa.

(Sponzorirani članak)