Gradske božićnice umirovljenicima u rasponu od 200 do 1000 kn

Ilustracija
Ilustracija
U rasponu od 200 do tisuću kuna bit će ovogodišnje "božićnice" umirovljenicima iz blagajne Grada Malog Lošinja.


Umirovljenici s mirovinom većom od 2000 kuna imaju pravo na 200 kuna, bilo uplatom na bankovni račun, bilo bonom za kupovinu u diskontu "Jadranke" koje će moći iskoristiti do 31. ožujka sljedeće godine.

Oni umirovljenici koji imaju niža primanja, mogu računati na veće iznose, ako zadovoljavaju kriterije. A oni podrazumijevaju prebivalište na području Grada Malog Lošinja najmanje godinu dana prije davanja zahtjeva te oni kojima je mirovina jedini izvor prihoda, dok umirovljenici koji imaju ostale izvore prihoda, sklopljen ugovor o dosmrtnom uzdržavanju kao primatelji uzdržavanja, oni koji u (su)vlasništvu imaju drugi stan, kuću, poslovni prostor ili nekretninu, ne mogu dobiti potporu namijenjenu umirovljenicima s niskim primanjima. "Iznimka je ako se od navedene nekretnine, odnosno od imovine i imovinskih prava, ne mogu ostvariti dodatni prihodi iz opravdanih razloga", navode u gradskoj upravi.

Dakle, oni koji zadovoljavaju kriterije, a mirovina im iznosi 1000 kuna ili manje, mogu dobiti "božićnicu" od tisuću kuna, oni koji imaju mirovinu višu od 1000 kuna, a najviše 1500 kn mogu dobiti "božićnicu" od 600 kuna, oni s mirovinom većom od 1500 kn, a najviše 2000 kuna mogu dobiti "božićnicu" od 400 kuna.

"Mogućnost na potporu umirovljenicima s niskim primanjima mogu ostvariti samac čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 2000 kuna mjesečno, te umirovljeničko kućanstvo - kućanstvo u kojem žive osobe čiji je jedini izvor prihoda mirovina - čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 4000 kuna mjesečno. U umirovljeničkom kućanstvu u kojem ukupni prihodi ne prelaze iznos od 4000 kuna mjesečno, potporu može ostvariti samo umirovljenik s mirovinom manjom od 2000 kuna", objašnjavaju u gradskoj upravi, dodajući da je riječ o dosad najvišim iznosima.

Zahtjev se može dati do 15. prosinca na obrascu koji će se moći preuzeti u uredu u prizemlju zgrade gradske uprave ili na internetskim stranicama Grada, a potom će na kućnu adresu dobiti bonove u pripadajućem iznosu. Oni čija je mirovina preko 2000 kuna, svojih 200 kuna moći će dobiti bonove od 21. do 23. prosinca u prizemlju zgrade gradske uprave ili uplatu na račun između 23. i 31. prosinca.