Član posade turističkog broda ima blage respiratorne probleme

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Jedan od članova posade turističkog broda "Arethusa" koji je privezan u luci Mali Lošinj, ima blage respiratorne probleme i povišenu temperaturu, a za svaki slučaj je brod s posadom stavljen u karantenu.


Taj je član posade (od njih ukupno devetnaestoro) prebačen u KBC Rijeka, napravljen mu je test na koronavirus, a čekaju se rezultati testa koji se obavlja u laboratoriju u Zagrebu. "Bilo bi nam lakše da je laboratorij u Rijeci, pa bismo imali rezultate znatno brže", kaže Marko Boras Mandić, primorsko-goranski dožupan, na čelu Stožera civilne zaštite PGŽ.

Brod malteške zastave doplovio je iz Trsta, koji je izvan žarišta aktualne krize s koronavirusnom bolesti, a redovno plovi sjevernim Jadranom, pa je nedavno bio u Rovinju i Puli, doznajemo u lošinjskoj ispostavi Lučke kapetanije. Posljednji putnici iskrcani su s broda još u Trstu, pretežno državljani SAD, uz troje talijanskih. Amerikanci su preko ljubljanskog aerodroma otišli u SAD. Brod je sada privezan uz tzv. novu obalu, u blizini lošinjskog brodogradilišta.

Boras Mandić apelira na građane koji dolaze s boravka u Italiji, da daju istinite iskaze o svojem kretanju, zbog sigurnosti sebe samih, ali i drugih. "Ako se kasnije utvrdi da je netko dao lažni iskaz, a bio je zaražen i eventualno prenio zarazu na drugu osobu, sa smrtnim ishodom, podliježe sankcijama", ističe dožupan.