I na Lošinju potekla "Rijeka psihologije"

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Pod nazivom "Neki pokazatelji mentalnog zdravlja srednjoškolaca", predavanje je u Malom Lošinju održala Elena Busanić, psihologinja u Srednjoj školi Ambroza Haračića.


Predavanje u učionici br. 7, u trajanju od jednog školskog sata, bilo je namijenjeno roditeljima učenika prvih razreda srednje škole te njihovim nastavnicima, a odazvalo se petnaestak osoba. Podaci koje je iznijela predavačica temelje se i na rezultatima istraživanjima provedenih među učenicima prvih razreda lošinjske srednje škole.

Između ostalog, obrađeni su psihološki činitelji poput zadovoljstva samim sobom, razine stresa, otpornosti na stres i suočavanja s njime, odnosa s roditeljima, stilova roditeljstva (od četiri moguća, autoritativni se navodi kao najbolji u odnosu na ostale - autoritarni, permisivni i indeferentni), socijalnih činitelja, problema u adolescenciji, prisutnosti simptoma, pomoći kod kuće i pomoći kod stručnjaka - školskih psihologa, u savjetovalištima, kod školskog liječnika, kod liječnika opće prakse. Rezultati istraživanja odaju da djeca kod roditelja najviše cijene potporu i savjete, brigu, a potom slijedi zadovoljavanje elementarnih životnih potreba poput kuhanja. "Živimo u svijetu imperativa sreće, što stvara lažnu sliku, ne samo o fizičkom izgledu, nego i o emocionalnom stanju", istaknula je Busanić.

Predavanje je dio programa Tjedna psihologije, odnosno manifestacije "Rijeka psihologije". Na širem području Rijeke, ukupno je na programu 110 događaja.