Sri29012020

Zadnje dodano:29.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Preminuo Mate Solis

Preminuo Mate Solis

U 85. godini preminuo je Mate Solis, akademski slikar iz Cresa, najcjenjeniji otočni slikar i ujedno autor mnogih elemenata vizualnih identiteta ovog otočja, vjerojatno i najpoznatiji suvremeni Cresanin...

Iako iz stare creske obitelji, Solis je rođen 12. srpnja 1935. godine u Zadru - gdje su tada, kraće vrijeme, boravili njegovi. Tako je, izvan Cresa, počeo život u potpunosti vezan za Cres. Kao jedan od malobrojnih otočana koji su u tom razdoblju studirali, nakon završene Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu, ondje je 1962. godine i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti.

Iako je karijeru mogao ostvariti i u većim sredinama, u gradovima daleko bogatije umjetničke scene, odlučio je vratiti se u Cres i ondje stvoriti svoj svemir - "centrum universum meum". Radeći najviše uljima i akvarelima, najprije je slikao na granicama apstrakcije, potom prigrlio volumen i kolorističku skalu boja s prelaskom u ekspresionističku i nadrealističku fazu, a potom se vratio apstrakciji. Njegova djela pršte životom, bili to ženski aktovi, bila to prepoznatljiva rebra drvenih barki - nezaobilaznog i Solisovog umjetničkog nadahnuća. I njegov dom na Melinu svojevrstan je umjetnički i botanički park, "Axis mundi". Na glavnom gradskom trgu njegova je galerija.

Sudjelovao je u nebrojenim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a njegovi su radovi - ne samo slike, nego i velike zidne dekoracije, izloženi u velikom broju javnih prostora - hotelima, bankama, ljekarnama. Dizajnirao je Spomenik palim borcima na Šetalištu u Cresu. Autor je vizualnog identiteta knjiga, kataloga, plakata.

Solis je bio i kolekcionar slika i grafika - Murtića, Krizmana, Jordana, Knifera, Lackovića, Vanište, Šuteja, Crnčića, Veže, Angelija Radovanija, Diminića, Berbera, Kuliša, Kavurić-Kurtović, Džamonje i brojnih drugih uglednih umjetnika.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!