Otočni sabor upozorava Vladu i Sabor

foto: B. Purić
foto: B. Purić
U svojem priopćenju, Vijeće Otočnog sabora upozorilo je Vladu RH i Hrvatski sabor zbog problema pravilnika predviđenih u sklopu provedbe novog Zakona o otocima, na snazi od 29. prosinca.

"Sabor Republike Hrvatske je donio novi Zakon o otocima koji je stupio na snagu 29. prosinca, a za njegovu  primjenu u potpunosti bilo je potrebno donijeti devet pravilnika i jednu odluku. Nažalost moramo skrenuti pozornost na nedonošenje istih u zakonskom roku. (...) Otočani očekuju da se Zakoni koji se donose u Saboru moraju provoditi, pa tako i Zakon o otocima, stoga i traže odgovornost zbog ne provedbe istog. Donošenjem Zakona otočani su očekivali da će i njegovom provedbom osjetiti mogućnost boljeg i kvalitetnijeg života na istima, posebno na otocima koji su Zakonom proglašeni otocima sa specifičnim položajem. Temeljem čl. 47 stavka 2, nadzor nad provedbom Zakona o otocima nadležno je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, koje upravo ne provodi Zakon za koje je nadležno.
Ne možemo dozvoliti da kvaliteta života cca. 130.000 otočana ovise o osobama iz i uz Ministarstvo koje možda ne poznaju najbolje otočnu problematiku, kao ni probleme, potrebe i zahtjeve veoma specifičnih otočkih sredina, a svi znamo da se iz Zagreba ne vide hrvatski otoci. Predsjedniče Vlade i predsjedniče Hrvatskog sabora, Otočni sabor traži od Vas da u okviru svojih nadležnosti utvrdite da li postoje valjani razlozi za gore navedeno stanje u provedbi Zakona o otocima", stoji u priopćenju udruge Otočni sabor, koja također zahtijeva i ispunjenje obećanja o preseljenju Uprave za otoke u neko priobalno mjesto.