Sučić o decentralizaciji raspolaganja EU-sredstvima

Đanino Sučić i Marko Boras Mandić / foto: B. Purić
Đanino Sučić i Marko Boras Mandić / foto: B. Purić
Predizborne susrete s građanima je uoči izbora za Parlament EU u subotu imao Đanino Sučić iz Cresa, peti po redu kandidat na listi koalicije stranaka Pametno i Unija Kvarnera.

Uoči javne tribine u Cresu, na temu "Europa i otoci", održane u dvorani zgrade Zajednice Talijana, Sučić je u društvu kolege iz Unije Kvarnera, Marka Borasa Mandića, bio u Malom Lošinju. "Otoci su mjesta lijepa za život, ali isto tako puna izazova; živjeti na otoku je često teško i bitno je da otočani imaju jednake šanse kao svi stanovnici EU, da ne budu samo mjesta sezonskog života", kazao je Sučić na konferenciji za novinare, dodavši da želi veći značaj regija i da se u Hrvatskoj ukine centralizacija raspolaganja sredstvima EU, odnosno bar 50 posto sredstava "spusti" regijama na upravljanje.

Boras Mandić istaknuo je da se preko 80 posto zakonske regulative donosi u Parlamentu EU i poslije implementira u nacionalno zakonodavstvo: "Nakon što smo toliko godina željeli biti članovi europske obitelji, sada kad jesmo, ključno je da iskoristimo taj status". Naglasio je i da njihova lista broji najviše članova s Kvarnera. Kao važan provediv projekt istaknuo je hitnu helikoptersku pomoć nasuprot aktualnom sporijem modelu prijevoza bolesnika vojnim helikopterima.