Primjedbe HSLS-a na proračun Grada

Jasmina Fuks i Rudolf Ivković / foto: B. P.
Jasmina Fuks i Rudolf Ivković / foto: B. P.
Prema zaključcima sa sjednice Izvršnog odbora lošinjskog HSLS-a pod vodstvom predsjednice Jasmine Fuks, najviše se raspravljalo o problemima s proračunskim stavkama za komunalije i infrastrukturu.


HSLS-ovci Lošinja tako imaju primjedbe na provođenje programa "participativno budžetiranje", ocjenjujući da je građanima samo formalno dana mogućnost stvaranja proračunskih stavki. Spornim smatraju stavku o uređenju dječjeg igrališta u Sv. Jakovu. Nejasnim smatraju iznose za gradnju Centra za znanost u moru na Velopinu i zgradu carinarnice. "Ugovori su istekli, a ne postoji informacija jesu li produženi jer nisu priloženi i vidljivi u Izvatku iz zemljišnih knjiga", navedeno je u zapisniku. Kao vrlo visokima izdvajaju iznose za gradnju javne rasvjete i odvjetničke usluge te za još nezapočetu gradnju sportske dvorane. Stavku za subvenciju hrane za dojenčad smatraju nedovoljnom, kao i subvenciju za jaslice i vrtić. Jednokratnu naknadu umirovljenicima također smatraju preniskom, a predlažu povećavanje iznosa stavke sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja i otvaranja dnevnog boravka za umirovljenike.

Velikom smatraju stavku od 66 tisuća eura za pripremu dokumentacije za prijavu EU-projekata, a kao jedini "uvjerljivi" realizirani projekt izdvajaju onaj za deponij otpada u Malom Lošinju. "Sustav i dalje ne funkcionira, osim što se kontinuirano povećava naplata odvoza smeća našim građanima", zaključak je stranačkog vodstva.

Na dnevnom redu sjednice bio je izvještaj o radu stranačke organizacije u ovoj godini, uključući detalje o aktivnosti jedinog predstavnika stranke u Gradskom vijeću, Rudolfa Ivkovića.