Opozicijska četvorka: Tvrdnje o nezakonitosti predloženih odluka su paušalne i neobrazložene

Jović i Ivković, iza Cavedoni i Franković / foto: B. P.
Jović i Ivković, iza Cavedoni i Franković / foto: B. P.
Još je jedno priopćenje plasirano u javnost nakon prekjučerašnje sjednice Gradskog vijeća Malog Lošinja, na kojem se raspravljalo o sudbini poduzeća "Vodoopskrba i odvodnja Cres-Lošinj" - ovaj put uputilo ga je četvero opozicijskih vijećnika.


"Želeći pobjeći od istine HDZ je objavio javno priopćenje kojim želi uvjeriti javnost da su oni također protiv pripajanja. Iako su protiv pripajanja našeg vodovoda krčkom, HDZ je i protiv mjera koje smo predložili da bismo pokušali na zakonit i legalan  način spriječiti štetno, neprirodno, neustavno i nezakonito pripajanje. Logički neobjašnjivo odbijanje predloženih mjera pokušavaju opravdati izrazitom senzibilnošću za zakonitim postupanjem. Kad takve izjave dolaze od HDZ-a to djeluje pomalo komično", stoji u dopisu koji je uputio nestranački vijećnik Mario Franković, a još se kao njegovi potpisnici navode Roberto Cavedoni (nestranački), Rudolf Ivković (HSLS) i Željko Jović (SDP).

U dopisu su prozvani "HDZ i njegovi žetončići" zbog paušalne i neobrazložene tvrdnje da bi usvajanje predloženih odluka bilo nezakonito: "Teško je shvatiti kako može biti nezakonit prijedlog za pokretanje postupka ocjene  ustavnosti zakona kad je to pravo određeno ustavnim zakonom o Ustavnom sudu RH. Teško je shvatiti kako je moguće da prijedlog zahtjeva Vladi za izmjenom uredbe kojom bi se uspostavilo uslužno područje Cres-Lošinj bude nezakonit. Teško je shvatiti zašto je HDZ-u udar na pravni poredak zabrana provođenja pripajanja koja pretpostavlja raspolaganje gradskom imovinom suprotno organskom zakonu - Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi. Za razliku od materijala koji inače dolaze na Gradsko vijeće, za svaku od predloženih odluka dano je opsežno obrazloženje. Sve to mogu provjeriti građani u javno objavljenim materijalima na gradskoj stranici. Građani tako imaju izbor, vjerovati činjenicama ili jučerašnjem nesuvislom priopćenju nervoznih i u kut stjeranih vlastodržaca".

"HDZ sjednicu Gradskog vijeća koja je sazvana temeljem ustavnog prava i koja je održana prema Zakonu i na kojoj se raspravljalo o predloženim mjerama naziva političkim igrokazom! Valjda je trebalo predložene mjere uputiti Gradskom odboru HDZ Mali Lošinj na odlučivanje, a ne Gradskom vijeću. Iako jako drži do pravnog poretka HDZ zakonite sjednice Gradskog vijeća shvaća političkim igrokazom!? U igrokaz su sjednicu pretvorile primitivne doskočice pojedinih vijećnika, kao i protuposlovničko vođenje iste od strane predsjednika Devčića, koji je prekinuo sjednicu za vrijeme obraćanja jednog od opozicijskih vijećnika, jer mu je najvažnije bilo dati binu gradonačelnici na raspolaganje, iako je već ima na raspolaganju i više nego dovoljno", stoji još u priopćenju opozicijske četvorke, uz zaključak da "gradonačelnica nije poduzela ništa i da se jedino skriva iza aktivnosti direktora VIOCL Kruljca i creskog gradonačelnika Gregorovića" i da "Grad podsjeća na bespilotnu letjelicu kojoj brzo nestaje goriva i pitanje je dana kada će se srušiti i obiti o glave građana".