HDZ Lošinja: Zašto nismo glasali za predložene točke

Ilustracija
Ilustracija
Priopćenjem, u kojem navode zašto nisu glasali za točke koje je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća predložila opozicija, oglasio se HDZ Lošinja.


Podsjetimo, na prijedlog petoro vijećnika (lista Franković/SDP, HSLS te AM) jučer je održana sjednica na kojoj su predložili izjavu o protivljenju pripajanja "Vodoopskrbe i odvodnje Cres-Lošinj" tvrtki "Ponikve voda" s otoka Krka i popratne točke, nakon što je Vlada RH uredbom odlučila pridružiti vodovodno područje Cres-Lošinj onome na susjednom Krku. Za ove točke bilo je tih pet glasova, dok je HDZ-ova koalicija i Devčićeva nestranačka lista, ukupno osmero vijećnika, bila protiv.

"Na samom početku ističemo kako smo izričito protiv pripajanja i podržavamo sve napore koje gradovi Mali Lošinj i Cres te naše komunalno društvo još od 2019. godine poduzimaju kako bi se na zakonit način izborili za svoju samostalnost. Odgovornost gradskih vijećnika je zastupati i štititi građane i gradsku imovinu na zakonit način. Gradsko vijeće ne može nikome zabraniti djelovanje ili pozivati na nezakonito postupanje. Potencijalno usvajanje navedenih točaka bilo bi nezakonito i izravno protivno pravnom poretku RH. Smatramo da su točke jučerašnje sjednice Gradskog vijeća za oporbene vijećnike bila svojevrsni politički igrokaz. Predložene odluke nisu predstavljale zakonita rješenja problema koje nam je zakon nametnuo. Problem pripajanja društava je iznimno složen te mu se ne smije pristupati olako, te svakako ne smije biti predmet prepucavanja niti bi trebao biti instrument manipulacije", između ostalog stoji u priopćenju, kao i: "Donošenje ovakvih odluka, kojima se na nelegitiman način odbija provođenje Zakona, za sobom neminovno povlači veoma visoke novčane kazne, a što je najteža posljedica, pripajanje bi se po isteku rokova provelo prisilno od strane države i to na način koji ne bi zaštitio interese društva i gradova Cresa i Malog Lošinja jer bi bilo provedeno po principu 'samo da se provede', bez ostavljanja puno prostora za pregovore u kojima bi se za nas mogla ostvariti najbolja moguća pozicija."