Lošinj se bratimi s turskim ljetovalištem

foto: Grad M. Lošinj
foto: Grad M. Lošinj
Čak su i protokolarni događaji prešli u "virtualni" svijet - danas su tako stavljeni potpisi na sporazum o namjeri bratimljenja Malog Lošinja i turskog grada Bodruma, nakon što je odluku o tome ranije donijelo Gradsko vijeće.

"Grad Mali Lošinj i Grad Bodrum surađivat će i izmjenjivati informacije na polju gospodarstva, trgovine, poljoprivrede i turizma te će kao partneri sudjelovati u raznim EU-programima za povlačenje bespovratnih sredstava", javljaju iz zgrade na Rivi lošinjskih kapetana 7.

Potpisnici su Ana Kučić uime Malog Lošinja i Ahmet Aras uime Bodruma, grada od približno 36 tisuća stanovnika, smještenog u priobalju Egejske regije. Stanovnici Bodruma bili su uglavnom ribari i spužvari, a kao i Lošinjani, u novije doba okrenuli su se prvenstveno turizmu. Gradonačelnik Aras je član stranke CHP koju je osnovao Atatürk, a sada predstavlja glavnu opoziciju AKP-u predsjednika Erdogana. Aras je na Lošinju bio 2019. godine, za održavanja Svjetskih dana zelenih destinacija.

U planu je suradnja i razmjena informacija na poljima gospodarstva, trgovine, poljoprivrede i turizma, ali i partnerstvo u EU-programima za dobivanje bespovratnih sredstava. Turska ima status kandidata za ulazak u EU.

Ivana Zerec, generalna konzulica Hrvatske u Turskoj, ovom je prilikom pozdravila međunarodnu suradnju, kao način upoznavanja kultura i širenja poštovanja i tolerancije.