Potpisi na trgovima i pred župnim uredom

Štand na trgu u Malom Lošinju
Štand na trgu u Malom Lošinju
HVIDR-a je u Malom i Velom Lošinju, te u Cresu, počela prikupljati popise za zahtjev da se kvota za službenu dvojezičnost podigne s trećine na polovicu stanovništva pojedine jedinice lokalne samouprave.

Uz plakat sa slikom oštećenog vukovarskog vodotornja i letak s precrtanom pločom na kojoj ćirilicom i latinicom piše "Vukovar", na glavnom trgu u Malom Lošinju, ovdašnja organizacija HVIDR-e prikuplja potpise za raspisivanje referenduma s pitanjem: "Jeste li za to da se članak 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (Narodne novine br. 55/02, 47/10, 80/10, 93/11) mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice.?.

Potpisi će se prikupljati do 1. prosinca, od 9 do 16 sati, a u nedjelju i ispred Župnog ureda od 8 do 13 sati. Na glavnim trgovima u Velom Lošinju i Cresu, štandovi će biti postavljeni 23. i 24. studenog od 9 do 16 sati.