Otočni sabor: Koliko za otoke od 22 milijarde eura?

Andrej Plenković / foto: B. Purić
Andrej Plenković / foto: B. Purić
Nakon što je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković objavio da će iz proračuna EU u sljedećih sedam godina Hrvatskoj pripasti 22 milijarde eura, priopćenjem se oglasio Otočni sabor.


U otvorenom pismu predsjedniku Vlade i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, ova udruga postavlja pitanje koliko će od tog novca biti usmjereno u poboljšanje kvalitete života na otocima.

"U člancima Zakona o otocima govori se o otočnim koordinatorima koji obavljalju poslove organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka. Dalje, govori se o Nacionalnom planu razvoja otoka i otočnom godišnjem programu. Vijeće Otočnog Sabora zanima koliko se daleko otišlo s provedbom Zakona o otocima po navedenim člancima, koliko je otočnih razvojnih projekata ušlo u registar otočnih razvojnih projekata koje unose otočni koordinatori i da li je napravljen Nacionalni plan razvoja otoka, ako znamo da Nacionalni plan definira provedbu ciljeva iz Nacionalne razvojne strategije u upravnom području razvoja otoka i da se donosi za razdoblje od sedam godina.
Nacionalnu razvojnu strategiju Vlada Republike Hrvatske mora do desetog mjeseca predati Europskoj komisiji, koja do kraja godine mora donijeti odluku o prihvaćanju Nacionalne razvojne strategije. Također znamo da za projekte kojih nema u Nacionalnoj razvojnoj strategiji, Republika Hrvatska ne može tražiti sredstva od EU-fondova u sedmogodišnjem financijskom razdoblju.
Vijeće Otočnog Sabora traži od Vlade, a posebno od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, da otoci ne budu zakinuti u sedmogodišnjem financijskom razdoblju EU i ako nisu imenovani svi otočni koordinatori i da se po tom pitanju provodi Zakon o otocima", stoji u otvorenom pismu.