Unija Kvarnera o borbi za interese regije u Saboru

Unija Kvarnera na creskom trgu
Unija Kvarnera na creskom trgu
Kandidati Unije Kvarnera srijedu su proveli predstavljajući svoj program na cresko-lošinjskom otočju. Nakon što su posjetili Cres, dio predstavljanja u Malom Lošinju nisu održali, jer zbog prometne nesreće kod Osora nisu mogli doputovati.


Na glavnom trgu u Cresu, nositelj liste Marko Boras Mandić kazao je da su "ljudi na Kvarneru su tisuću puta pokazali da mogu biti najbolji, da znaju i da žele graditi bolje i snažnije društvo", te da su u "vrlo zahtjevnom gospodarskom periodu izazovi za mnoge neočekivani i da je zato važno birati naše ljude, ljude koji znaju, koji će se boriti i koji su dokazali djelima da svaki izazov može biti prilika i da Kvarner treba imati ono mjesto koje zaslužuje na gospodarskoj i političkoj karti Hrvatske". Kao jedinu ideologiju vidi jaku regiju Kvarner.

"Zalažemo se da se zakoni koji se tiču obiteljskog smještaja donose na način da u raspravi sudjeluju iznajmljivači koji će putem izabranih predstavnika u Hrvatskom saboru imati mogućnost predlaganja izmjena, dopuna, amandmana. To se osobito odnosi na smanjenje turističke pristojbe na razinu od 2018. g., smanjenje poreza na dohodak i vraćanje turističkih razreda i plaćanje članarine u postotnom iznosu. Posebno za 2020. godinu, zalažemo se za princip 'koliko prometa - toliko davanja', odnosno ako ostvarimo 30 posto prometa, u istom postotku možemo prihvatiti davanja. Podupiremo smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu po uzoru na druge napredne zemlje, sa stopom od 5-7% za iduće tri godine. Također se zalažemo za spajanje poljoprivrede i turizma, ali na vrlo konkretan način, s promjenom zakona koji sprečavaju izravnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda od proizvođača za konzumaciju u ugostiteljskim objektima prehrane, ali i smještaja", kazao je Nedo Pinezić.

"Cres i Lošinj su područje izuzetne vrijednosti i privlačnosti za život i za naše goste, ali ipak osjećamo da nismo potpuno razvili svoje potencijale, da svi naši mladi ne vide svoje rodno mjesto kao mjesto gdje će ostati živjeti. Zastupnici s liste Unije Kvarnera imat će zadatak realizirati projekte u gospodarstvu, prometu, poljoprivredi i turizmu koji će omogućiti razvitak naših otoka, koji će otočanima dati jednaka prava i dostupnost usluga kao i svim drugim građanima Hrvatske. Istaknimo samo da cesta od Porozine do Vodica te, danas se nažalost ponovno pokazala opasna dionica Osor – Nerezine, po kojima se kreće više od polovice naših gostiju - još nisu sanirane, da otočani još nemaju prednost ulaska na trajekte, da pristaništa Merag i Porozina izgledaju bitno lošije od Valbiske. Da je prometna povezanost, posebice nakon mjera zbog pandemije, strašno zanemarena, i kao da su važniji prijevoznici nego otočani. Želimo razvoj svih potencijala ovih otoka, nikako zapeti u zamku apartmanizacije i jeftinog prodavanja svoje budućnosti. Ne tražimo milostinju za našu regiju i otoke, tražimo da se pravilno vrednuje naš doprinos razvitku Hrvatske", kazao je Đanino Sučić.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić