Butković o lukama i cestama, Cappelli o PDV-u u turizmu i podršci firmama

foto: B. Purić
foto: B. Purić
U predizbornoj kampanji, prva dvojica s HDZ-ove liste u VIII. izbornoj jedinici, Oleg Butković i Gari Cappelli, susreli su se sa stranačkim članovima na Lošinju i Cresu.


Na glavnom trgu u Malom Lošinju, u prisustvu ovdašnjih HDZ-ovaca iz svih tabora koji pretendiraju na vodeće dužnosti u lošinjskoj stranačkoj organizaciji, Butković i Cappelli novinarima su govorili o osnovnim crtama svojeg predizbornog programa.

"Obišli smo radove na zapadnom lukobranu u Cresu gdje EU sudjeluje s 85 posto, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s 15 posto. Radovi idu dobro i očekujemo završetak do kraja studenog. S gradonačelnikom Cresa razgovarao sam o bitnim projektima - obnovi ceste od Porozine do Cresa za što očekujemo natječaj do kraja godine, o sunčanoj elektrani. Na Lošinju, Ministarstvo provodi dva velika projekta, luke Mrtvaška i Unije, a od jeseni ćemo početi radove na cesti Osor-Nerezine. Čim prekategoriziramo cestu od Malog do Velog Lošinja, počet ćemo i s njenom obnovom i to ćemo riješiti u novom mandatu", rekao je Butković, u dosadašnjem sastavu Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture, najavljujući i povećanje aerodroma sredstvima EU.

"U programu imamo stipendije za one koji se upisuju u turističke smjerove, 50 posto veće nego na kopnu. U prve dvije godine namjeravamo osloboditi od PDV-a sve koji investiraju na otocima, kao i smanjenje PDV-a u turizmu. U ovoj je županiji Vlada sudjelovala s 252 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta, a to ćemo nastaviti za sve firme koje imaju promet 50 posto slabiji nego ranije. Turizam i transport su najpogođeniji, ali ipak danas Cres i Lošinj imaju ukupno 11 tisuća turista, što je 50 posto u odnosu na lani. Rovinj, Lošinj i Umag predvode hrvatski turizam", rekao je Cappelli, u dosadašnjem sastavu Vlade ministar turizma.