Ministarstvo još nema ništa o kreditu

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Tjedan dana nakon što je na internetskoj sjednici Gradskog vijeća Cresa donesen zaključak o kreditu, Ministarstvo financija još nema informacije o tome.


Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva, zahtjev Grada Cresa nije (još) zaprimljen, a kada stigne, bit će uzet u obradu.

Na internetskoj sjednici, odluka da se uzme kredit od 9,8 milijuna kuna s početkom od godine i devet mjeseci i rokom povrata od pet godina, s kamatnom stopom od 0,97 posto, a čijem je izvornom prijedlogu dodan zaključak da je gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) nakon očitovanja Ministarstva financija obvezan dostaviti prijedlog ugovora o kreditu na konačnu suglasnost Gradskom vijeću, prihvaćena je s jedanaest glasova podrške, uz jedan protiv (Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste) i jedan suzdržan (Oliver Filipas iz UK).

Kredit se odnosi na izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta, dogradnju zgrade Dječjeg vrtića, sanaciju deponija Pržići, izgradnju prometnice SU2 na Melinu (prema budućim stanovima), izgradnju prometnice u Loznatom (prema budućoj sirani) te izgradnju prometnice KP4 (od križanja na Melinu prema morskoj obali). Ove su investicije planirane u ovogodišnjem proračunu i njihova ukupna vrijednost je 21.718.750,00 kuna. Kako kažu u gradskim službama, oko polovice iznosa kredita je za predfinanciranje projekata, odnosno da bi se poslije taj novac mogao refundirati od financijera s više razine.

Tijekom rasprave najviše je bilo o riječi o tome podržava li se ovime jedino građevinska djelatnost, odnosno "Elektro-voda" i njeni kooperanti, dok za one vezane za turizam nema konkretnije pomoći. Skepsu su izrazili, ali na koncu glasali "za", Natalija Marelić Tumaliuan i Hrvoje Sepčić iz AM, SDP-ovac Dragan Medarić te Sanja Tomić i Stjepan Vodenac birani u Vijeće s liste HDZ-HRAST.