Sri29012020

Zadnje dodano:29.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Nova Odluka o komunalnom redu usvojena jednoglasno

Nova Odluka o komunalnom redu usvojena jednoglasno

Dvosatna sjednica Gradskog vijeća Malog Lošinja protekla je u raspravi o raznim komunalnim problemima.

Najmanje je rasprave bilo o samoj Odluci o komunalnom redu, koja je usvojena jednoglasno, gotovo bez rasprave. Tako nije bilo kod nove odluke o porezu i naknadama za korištenje javnih površina - podršku su dali svi osim četvero vijećnika s neovisne liste Dubravka Devčića, s tim da prilikom tog glasanja u dvorani nisu bili Branko Domac iz PGS-a i Siniša Dakić-Barichievich s vlastite liste. Obrazlažući uime Grada novi tekst odluke, Tanja Jović izdvojila je da je dodana mogućnost naplate snimanja filmova na javnim površinama, s tim da od toga budu oslobođeni studentski i promotivni filmovi odnosno glazbeni spotovi jer "doprinose imidžu Grada". Također, popust na koji su dosad pravo imali samo ugostitelji, sada imaju i drugi poduzetnici, ako se uz njihove prostore izvode neki javni radovi. Devčić se usprotivio kazavši da ugostiteljske terase na zapadnoj strani glavnog trga u Malom Lošinju ne bi trebalo kategorizirati kao prvu zonu, jer se uz te terase parkiraju vozila, odnosno ondje su stajališta za taksije.

Podršku svih prisutnih vijećnika dobila je odluka o privremenoj zabrani građevinskih radova tijekom sljedeće turističke sezone, i to od 15. lipnja do 15. rujna. Uz četiri glasa protiv - vijećnika s Devčićeve liste - usvojena je odluka o prodaji parcele blizu restorana "Lanterna" na Čikatu, gdje je Grad dosad bio vlasnik velike većine zemljišta. Ondje je već "Jadrankin" restoranski sanitarni čvor, a Devčić je upitao je li Grad za korištenje tog terena dosad dobivao naknadu, našto mu je gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) kazala da se ovime reguliraju međusobni odnosi, što dosad nije bio slučaj.

Jednoglasno je donesen Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2020. godinu, iako je u raspravi bilo nekoliko sudionika. Mario Kamalić (HSS) zatražio je da se u dokumentu, osim poplave, specificira i naplavljeno more, kazavši da za to inače treba raditi dodatnu policu osiguranja. Istaknuo je i da prostore skloništa treba pripremiti i opremiti prema propisima. Branko Domac nadovezao se komentarom da su prostori uzalud ako se ne održavaju vježbe, a kazao je i da je problem onečišćenja plaže na Bojčiću mogao biti riješen da se reagiralo odmah kad je masna mrlja uočena na moru, odnosno dok još nije doplutala do obale. "Mi kao zajednica nismo bili spremni", rekao je. Tanja Jović iz gradske uprave kazala je da je sudjelovanje u civilnoj zaštiti na dobrovoljnoj bazi i da je malo ljudi zainteresirano sudjelovati, osim onih koji su aktivni po dužnosti, poput vatrogasaca. Za primjer onečišćenja Bojčića, kazala je da to ipak ne pripada nepogodama koje ugrožavaju ljudske živote i imovinu. Dubravko Devčić kazao je da prostorije atomskog skloništa u zgradi Dječjeg vrtića koriste glazbena udruga i stolnoteniski klub, ustvrdivši da se tako prostor barem održava, a njihove je rekvizite lako maknuti u slučaju potrebe. Bez rasprave i glasova protivljenja, dana je suglasnost na statut novoutemeljenog Instituta za more.

Na aktualnom satu Branko Domac kazao je da je na sastanku predstavnika odgojnih skupina Dječjeg vrtića došao do zaključka da je s Lošinja, prema broju djece, odselilo šezdesetak stanovnika, kao i da bi zbog prevelikog broja djece s teškoćama u govoru prilikom stipendiranja trebalo među deficitarna zanimanja uvrstiti i logopede. Zatražio je i da Grad zabrani korištenje petardi tijekom božićno-novogodišnjih praznika, te veći broj koševa za sitan otpad na ulicama, našto mu je gradonačelnica Kučić odgovorila da je za to zadužena policija. Marlen Vlašić (HRAST) upitala je što se poduzima protiv crva nametnika koji se pojavio na palmama na Iloviku. Predlaže sufinanciranje, kako bi se tretirale i palme na privatnim terenima, a ne samo one na javnim površinama. Đurđica Šimičić (HDZ) interesirala se za novosti u razvoju ruralnog turizma, a Mario Kamalić (HSS) zatražio je da se s "Jadrolinijom" vidi da se ne događaju situacije poput one 17./18. studenog, kada nije bilo posljednjeg trajekta prema Mergu, iako je jugo prestalo. Dejan Nekić (SDP) ukazao je na problem nastao zbog bolovanja matičarke, zbog čega građani ne mogu do matičnih listova potrebnih za prijavu na natječaj za gradske stanove - odgovoreno mu je da će zato natječaj biti produljen.

Dubravko Devčić prigovorio je zbog nefunkcionalnog semafora na Zagazinjinama, predložio da se pomogne obnova starih mlinova za masline kao turističkih atrakcija - odgovoreno mu je da se za zgradu mlina na Unijama već priprema troškovnik. Pitanja su imali i kolege s njegove liste; Luka Kačinari pitao je što je nova o stavljanju u pogon bivših armijskih objekata na Velopinu, Ivica Martuslović o trasi najavljene ceste za Mrtvašku, a Biljana Vojniković upitala je zašto su uklonjene kamene ploče i stavljen beton na dijelovima Zagrebačke ulice.

Predsjednik Vijeća Elvis Živković (HNS) najavio je za 23. prosinca sjednicu s donošenjem gradskog proračuna.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!